Elevene ved Harasta jenteskole er glad for at de fremdeles kan bruke skolen, selv om store deler av bygningene ligger i grus. Krigen har ført til at to millioner syriske barn ikke får muligheten til å gå på skole. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Slik hjelper vi syriske barn tilbake på skolebenken

Publisert 15. aug 2018
Barn i Syria må gjemme seg for bomber, og over hele landet ligger skoler i ruiner. Vi bidrar til at syriske barn igjen får muligheten til å lære.

Når et land er rammet av konflikt, blir kvaliteten på utdanningen i landet ofte betydelig svekket. Leseferdigheten i Syria pleide å være høy, på over 90 prosent for både menn og kvinner. Nå risikerer vi at mange syriske barn aldri lærer å lese.

To millioner barn i Syria er uten skoletilbud, og i flere deler av landet får tusenvis av barn ikke begynt på skolen denne høsten heller.

Flyktninghjelpen samarbeider med lokalsamfunn i Syria for at flest mulig barn og ungdom skal kunne vende tilbake til skolebenken. Vi jobber blant annet med å reparere skolebygg som har blitt ødelagt under krigen, kurse lærere og dele ut skolemateriell.

– Vi samarbeider med foreldre, lærere og lokale skolemyndigheter for å få skolene i gang igjen. Gjennom Flyktninghjelpens Bedre læring-program, arbeider vi også for å hjelpe barn med traumer til å takle stress som følge av konflikt og fordrivelse, og nok en gang engasjere seg i læring, forklarer Thomas White, Flyktninghjelpens landdirektør i Syria.

Inspirert av barnas pågangsmot

Vi samarbeider med lokalsamfunn for å skape trygge skoler og jobber for at barn skal kunne gå på skolen, selv under de ekstremt vanskelige forhold. Vi bidrar til at barn og ungdom utvikler den kompetansen de har mistet mens de ikke har gått på skole, og de får sjansen til å ta igjen flere år med tapt læring.

– Vi ser at elevene kommer tilbake på skolen, og lærerne underviser, selv om de har minimalt med utstyr, sier Firas Al Hamwi, Flyktninghjelpens teamleder for husly i Damaskus. – Denne viljestyrken gjør at vi, som en internasjonal hjelpeorganisasjon, gjør vårt ytterste for å hjelpe dem med å gjenoppbygge livene deres.

Children living in Harasta, Eastern Ghouta, flock to school to catch up on years of missed education. Years of siege ended with a peak in fighting last March. With most of the neighbourhood in ruins, tens of thousands of Syrians are still displaced with no home to return to, but hundreds have also returned to what remains of their houses or stayed all along.
Despite all they have been through, these children are happy to be back to school. This one in Harasta houses 725 children, with parts of it completely destroyed and others badly damaged.
Photo: Karl Schembri/NRC
Da tusenvis flyktet fra Damaskus-forstaden Øst-Ghouta i februar i år, var Flyktninghjelpen en av flere humanitære organisasjoner som stod klare til å ta imot dem og bidra til å dekke de enorme behovene de hadde. Her er barna i nabolaget Harasta på vei til skolen, klare til å ta igjen år med tapt undervisning. Foto: Karl Schembri/ Flyktninghjelpen

  

Støtt vårt arbeid

Kjøp gaver med mening