Les billedteksten Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

5 år med krig: Sør-Sudans ledere må sikre fred

Flyktninghjelpen|Publisert 13. des 2018
Siden 2013 har Sør-Sudan vært rammet av konflikt, seksuell vold og sult. Flyktninghjelpen ber om full implementering av den nylig inngåtte fredsavtalen.

– For hvert år som krigen fortsetter blir sivilbefolkningen stadig mer sårbar. Lederne av de væpnede gruppene må nå følge opp fredsavtalen og sette sluttstrek for denne brutale krigen som allerede har ødelagt altfor mange liv, sier Flyktninghjelpens landdirektør Rehana Zawar.

15.desember 2013 ble verdens yngste stat kastet ut i borgerkrig – knappe to og et halvt år etter at landet hadde vunnet sin selvstendighet. I september i år signerte Sør-Sudans president Salva Kiir og opposisjonsledere, inkludert Riek Machar, en avtale om maktfordeling.

En tredjedel av Sør-Sudans befolkning er drevet på flukt på grunn av vold. Antallet mennesker som rammes av den pågående sultkrisen i landet er forventet å stige til over 5 millioner i løpet av de neste månedene.

– Når Sør-Sudan nå går inn i sitt sjette år med væpnet konflikt, uttrykker folket et sterkt ønske om fred og en mulighet til å gjenoppbygge sine liv, sier Zawar. 

Flyktninghjelpen ber Sør-Sudans ledere om å lytte til sivilbefolkningen, å sette landets og folket interesser først, og levere på sine løfter om fred. Sør-Sudan er rikt på naturresurser og kan lett komme over den pågående sultkrisen dersom fred og sikkerhet sikres.

Fredsavtalen har ført til forsiktig optimisme; Sør-Sudans nyere historie er merket av mislykkede fredsavtaler og sønderskutte våpenhviler. Konflikter og nye fordrivelser har fortsatt å finne sted de siste månedene i områder som Western Bahr el-Ghazal, Unity, Sentral-Equatoria og Jonglei. Interne stridigheter og kvegtyverier har ført til voldelige sammenstøt.

– Vi trenger fred. Fred betyr bevegelsesfrihet, nok mat og ytringsfrihet. Kvinner har mange utfordringer. Når vi henter vann eller ved, kan væpnede menn komme for å voldta oss. Derfor trenger vi fred, forteller Nema fra Yei til Flyktninghjelpen.

– Jeg vil ha fred, så jeg kan reise hjem, sier Najema (13). Den unge jenta fra Juba har bodd i en FN-leir for sivile siden 2014. – Vi hører om det på radio og foreldrene mine sier at vi kanskje kan få fred, forteller hun håpefullt.

Til redaksjonen:

Fakta:

  • 2 millioner mennesker er drevet på flukt i Sør-Sudan.
  • 2,5 millioner mennesker har flyktet fra landet.
  • 7 millioner mennesker i Sør-Sudan trenger humanitær hjelp.
  • 5,2 millioner, nesten halve befolkningen, forventes å ikke ha nok mat mellom januar og mars 2019, ifølge IPC. 

Kilder: UNOCHA, IPC

 

Bilder til fri bruk og sitater er tilgjengelig her

B-roll og videointervjuer er tilgjengelig her:

 

For intervjuer eller mer informasjon:

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: info@nrc.no, +47 905 62 329

Geno Teofilo, Regional kommunikasjonsrådgiver i Nairobi: geno.teofilo@nrc.no, +254 702 910 077