Nobel-prisen: Etterlyser styrket innsats for å bekjempe seksuell vold i krig

Publisert 09. des 2018|Endret 06. des 2018
Flyktninghjelpen etterlyser styrket innsats for å forhindre bruk av seksuell vold som våpen i krig.

Uttalelse fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Nadia Murad og Denis Mukwege:

– Denne etterlengtede prisen må bli startskuddet for en styrket innsats for å beskytte kvinner og menn mot seksuell vold og misbruk i krig, og sikre at de som begår disse krigsforbrytelsene blir holdt ansvarlig. I altfor mange konflikter brukes seksuell vold som et barbarisk våpen i krig, i strid med internasjonal rett, og ofrene for disse kriminelle handlingene lider i stillhet.

– Nadia Murad er en inspirerende, heroisk kvinne, som har blitt en viktig stemme for tusenvis av jesidier og andre som har blitt ofre for seksuell vold verden over.

– Prisen er også en viktig påminnelse om at hundre tusenvis av ofre for IS i Irak fremdeles står hjemløse uten at noen er stilt til ansvar for de overgrepene som er begått mot dem. Ett år etter at Iraks regjering erklærte seier over IS, ligger Murads hjemby Sinjar fremdeles i ruiner. Mer enn 200.000 mennesker fra Sinjar, de fleste jesidier, er fremdeles fordrevet i og utenfor Irak. Totalt er det mer enn 1,8 millioner internt fordrevne i Irak. For at årets Nobel-pris virkelig skal være meningsfull, må det internasjonale samfunnet og Iraks regjering lytte til Murad og sikre at de som er blitt ofre for den grusomme volden får nødvendig støtte og at de som sto bak stilles til ansvar. 

– Denis Mukwege har lenge vært min personlige favoritt til å motta prisen. Med fare for sitt eget liv har han ikke bare hjulpet ofre for seksuell vold og misbruk på det kjente Panzi-sykehuset i Kongo, han har også vært en viktig stemme i arbeidet for å forhindre at flere mennesker skal måtte gjennomgå de samme grusomhetene.

Til redaksjonen:

Nadia Murad og Denis Mukwege vil bli tildelt Nobels fredspris under en seremoni i Oslo rådhus mandag 10. desember. For mer informasjon, se https://www.nobelpeaceprize.org

Egeland nominerte Denis Mukwege for første gang til Nobels fredspris i 2008 etter flere besøk til Panzi-sykehuset i Kongo.

B-roll, bilder og historier er tilgjengelig her:
For intervju eller mer informasjon, ta kontakt med Flyktninghjelpens medieteam:

Mob: +4790562329

E-mail: info@nrc.no