Les billedteksten I Syria pleide jeg å jobbe som lærer og barna mine gikk på skole, sier Raghda som mistet mannen sin i Syria. Sammen med barna sine flyktet hun til Libanon hvor de bor som flyktninger i dag. Foto: Nour Wahid/Redd Barna

Hundretusener av syrere på flukt står i fare for å bli returnert

Publisert 05. feb 2018
For hver syrer som har returnert hjem det siste året har tre nye blitt fordrevet på grunn av den pågående konflikten i Syria.

I en ny rapport advarer seks bistandsorganisasjoner om at flere hundre tusen syrere risikerer å bli presset til å returnere til Syria i 2018, til tross for at vold, bombing og rakettangrep fortsatt pågår og er en stor trussel for sivile. Motstanden mot å ta imot flyktninger vokser over hele verden og forholdene for flyktninger i Syrias naboland blir stadig vanskeligere. Samtidig har seirene til den syriske regjeringshæren skapt et feilaktig bilde av at det nå er trygt for flyktninger å returnere hjem.

Rapporten, som er utgitt av Flyktninghjelpen, Redd Barna, Action contre la Faim, CARE International, Dansk Flygtningehjælp og International Rescue Committee, advarer om at myndigheter i Europa, USA og Midtøsten stenger grensene og presser syrere til å returnere, direkte eller indirekte, noe som setter mange liv i fare. Til tross for at den militære situasjonen på bakken i Syria er endret, er landet fortsatt ustabilt og farlig for sivile, som den siste tids opptrapping av kamphandlingene i Idlib og Øst-Ghouta har demonstrert.

Antall syrere som har returnert, de fleste fra internflukt, har økt fra 560 000 i 2016 til 721 000 i 2017, viser rapporten. For hver syrer som har returnert det siste året har imidlertid tre nye blitt fordrevet som følge av volden. Omlag 2,4 millioner syrere, mer enn 8000 hver dag, flyktet fra sine hjem de først ni månedene av 2017. FN anslår at ytterligere 1,5 millioner vil fordrives i løpet av 2018.

Selv om det var en nedgang i volden i enkelte områder i Syria i fjor, økte den i andre regioner med hundrevis av sivile som ble drept eller skadet. Bombing, granatangrep og eksplosive feller er farer som fortsetter å true sivile hver eneste dag.

Forholdene i regionen er forverret for syriske flyktninger som har søkt beskyttelse i nabolandene, og det er få gjenbosettingsmuligheter i andre land. Mange kan ende opp med å ta farlige og ulovlige ruter for å nå alternative land i søken etter sikkerhet og beskyttelse.

– De fleste syriske flyktningene og internt fordrevne lever under forferdelige forhold og ønsker å reise hjem til deres forfedres land, men returer må være frivillig, trygt, assistert og basert på korrekt informasjon. I dag er returer være verken trygge eller frivillige for majoriteten av de som flyktet fra krig og vold. Vi står klare til å assistere med trygg og frivillig retur når en varig våpenhvile er etablert, rettigheter blir beskyttet og det er trygt å gjenoppbygge lokalsamfunn. For øyeblikket ser vi at selv i de såkalte trygge områdene skjer det angrep på sykehus og skoler, blodsutgytelse og død, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland.

Rapporten understreker behovet for større innsats for å hjelpe flyktninger i Jordan, Libanon og Tyrkia. Selv om disse landene fram til nå har vist en bemerkelsesverdig generøsitet overfor flyktningene, har mangelen på politisk vilje for å hjelpe fra andre velstående land i verden skapt en oppfatning om at det å stenge grenser og returnere flyktninger er legitimt.

Rike land har ikke fulgt opp løftene de ga under konferansene i London i 2016 og Brussel i 2017. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fikk halvert antall plasser for gjenbosetting i rike land i 2017 sammenlignet med året før. Det meste av nedgangen skyldes USAs beslutning om å kutte i kvoteflyktningsordningen og nekte å ta imot syriske flyktninger, og andre land har ikke kompensert for de amerikanske kuttene. Europeiske politikere, særlig i Danmark og Tyskland, vurderer nå å deportere flyktninger tilbake til Syria. Så langt har kun tre prosent av sårbare syriske flyktninger blitt gjenbosatt i rike land.

– Ingen barn skal måtte returnere før det er trygt i hjemlandet. Mange områder i Syria er i dag utrygge for barn. Det faller fortsatt bomber og grunnleggende tjenester som skoler og sykehus ligger i ruiner. Barn har fortalt oss om de dype psykologiske arrene de har fått etter å ha levd i krig i flere år. Mange har fortsatt mareritt. Så fort det blir fred må hjem og skoler bygges opp før det er forsvarlig at barn returnerer. Syriske barn vi har snakket med ønsker mest av alt å kunne vende tilbake til Syria, men de kan kun gjøre det når det er trygt og bærekraftig å returnere, sier Helle Thorning-Schmidt, leder i Redd Barna.

– Trygg og bærekraftig retur betyr at man kan returnere til sitt eget hjem, være trygg og få tilgang til vann, skoler og helsetjenester. Jeg besøkte nettopp Aleppo, Homs og Damaskus og kunne se de store ødeleggelsene og fortsatt høre bombeeksplosjoner. Uten en stabil politisk- og sikkerhetsmessig løsning, garantier og gjenoppbygging verken kan eller skal mennesker bli presset til å returnere. Vi må legge til rette for at retur er frivillig, trygg og bærekraftig for ikke å bli felt av historiens dom, sier Christian Friis-Bach, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.

Rapporten slår fast at det er en omfattende og kostbar oppgave som står foran oss med å gjenoppbygge Syrias infrastruktur. Nesten halvparten av de som er fordrevet sør i landet sier i intervjuer med Flyktninghjelpen at boligene deres har blitt helt ødelagt eller så skadet at reparasjon er umulig. Nord-vest i landet er det kun én av fem som sier at husene er uskadd. Halvparten av Syrias helseinstitusjoner har blitt ødelagt eller stengt. Én av tre skoler er skadet, ødelagt eller er brukt til annet enn undervisning.

Les hele rapporten her.

Til redaksjonen

Rapporten er basert på tilgjengelig forskning, egen forskning og observasjoner foretatt av organisasjoner som jobber med syriske flyktninger samt Durable Solutions Platform, et NGO-ledet forskningsinitiativ som fremmer varige løsninger for fordrevne fra Syria.

Omlag 2,4 millioner syrere ble tvunget på flukt fra sine hjem i de første ni månedene i 2017 og er i dag internt fordrevet i Syria, i følge Whole of Syria Protection Needs Overview. 629 000 flere flyktet til nabolandene i 2017 ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Til kontrast, returnerte 721 000 syrere tilbake til sine hjem i 2017, hvorav 677 475 var internt fordrevet og nesten 50 000 var flyktninger.

Mellom januar og oktober 2017 ble rundt 250 000 mennesker tvunget til å returnere til Syria på den tyrkiske grensen, og opptil 35 000 er strandet ved grensen til Jordan og lever nå under tøffe vinterforhold nærmest uten noen form for bistand. I følge rapporter har jordanske myndigheter deportert rundt 400 flyktninger hver måned i begynnelsen av 2017, noe som har splittet familier og presset dem til «frivillig» å følge etter familiemedlemmer tilbake til Syria. Det anslås at 10 000 flyktninger har blitt returnert fra Libanon til Syria med buss, men det er umulig å avgjøre hvorvidt det dreier seg om «frivillig» eller «tvunget» retur.

Konflikten i Syria, som nå er inne i sitt åttende år, har fordrevet mer enn halvparten av befolkningen som bodde i landet før krigen startet. 6,1 millioner er internt fordrevne, over fem millioner er flyktninger i nabolandene og over én million har flyktet til Europa.

Kontakt

Vi har talspersoner tilgjengelig for intervju. Ta kontakt med:

  • I Amman: Karl Schembri, regional medierådgiver: +962 790 22 0159, karl.schembri@nrc.no 
  • I Norge: Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, info@nrc.no