Nyedine samler og selger ved for å livnære seg selv og barna. "Det tar meg tre timer å gå til skogen. Jeg er redd når jeg drar dit fordi skogen er ukjent, og jeg er redd for å bli voldtatt," sier hun. "Barna mine går ofte i opp til tre dager uten mat. Da ligger de bare på bakken og orker ikke å leke. Grunnen til at barn leker er fordi de får energi fra mat." Bilde: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Fem ting du bør vite om konflikten i Sør-Sudan

Thale Jenssen|Publisert 05. jun 2018
Den 9. juli er det syv år siden Sør-Sudan ble uavhengig fra Sudan. Befolkningen i verdens yngste stat sulter, mens den voldelige konflikten har drevet millioner på flukt.

I 2011 kunne Sør-Sudan feire uavhengigheten fra Sudan og slutten på en lang og brutal konflikt. To år senere brøt det ut en ny, voldelig konflikt som følge av politisk uenighet mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar, og siden har millioner av mennesker blitt drevet på flukt. Selv om partene nylig har forhandlet fram en fredsavtale, har den nesten fire og et halvt år lange konflikten ført til at rundt 1,9 millioner er på flukt i landet og ytterligere to millioner har flyktet til nabolandene.

Her er fem ting du bør vite om konflikten:

 

1. Risikerer sultkatastrofe

Konflikten har ødelagt landets økonomi og ført til økt inflasjon. Matprisene stiger, og 70 prosent av landets familier går sultne. Så mange som 6,3 millioner mennesker har akutt mangel på tilgang til mat, og det er forventet at tallet stiger.

Takket være humanitær hjelp ble sultkatastrofen forhindret i 2017. Men nå er tilgangen på mat blitt enda verre. Mange markeder er stengt, og bønder har blitt drevet på flukt fra jorda si. Til tross for dette, har Sør-Sudan bare fått dekket 21 prosent av nødvendig finansiering til nødhjelp så langt i år.

2. Ny fredsavtale

Selv om partene ble enige om en fredsavtale i august 2015, har befolkningen i Sør-Sudan fremdeles ikke opplevd fred. I 2017 økte antallet mennesker på flukt dramatisk, og infrastruktur som helsetjenester og skoler har blitt ødelagt.

I juni 2018 ble partene enige om en ny fredsavtale. Den siste avtalen øker håpet om at fred snart er oppnåelig, og at det skal bli lettere å nå sivilbefolkningen med humanitær nødhjelp.

3. Konflikten truer sivile liv

Titusener har blitt drept i krigen i Sør-Sudan, og millioner har blitt drevet på flukt. Det er sannsynlig at mange fler vil måtte flykte de neste månedene, dersom situasjonen ikke bedrer seg.

Sivile rammes av volden, kampene og plyndringene, og det at hjelpeorganisasjoner hindres fra å nå frem med hjelp til befolkningen forverrer situasjonen ytterligere. Mange får ikke livsnødvendig medisinsk behandling fordi helsesentre mangler medisinsk utstyr og medisiner, og den dårlige tilgangen på mat setter liv i fare.

4. Humanitær hjelp kommer ikke frem

I noen områder får ikke befolkningen humanitær hjelp fordi det pågår aktiv konflikt eller fordi hjelpen har blitt avskåret.

I april i år ble Flyktninghjelpen tvunget til å avbryte matutsendelser i Unity State på grunn av pågående kamper, og flere nødhjelpslagre og helsesentre har blitt plyndret. For at vi og andre humanitære aktører skal kunne nå frem til befolkningen med livreddende hjelp, må partene i konflikten sørge for at vi har fri tilgang til mennesker i nød.

5. Farlig for hjelpearbeidere

Sør-Sudan er ett av de farligste landene i verden for hjelpearbeidere. Siden krigen startet i 2013 har 101 hjelpearbeidere blitt drept i landet. Siden desember 2017 har til sammen 22 hjelpearbeidere blitt kidnappet, og bare i april ble tre personer drept og 13 ble kidnappet. 

Både hjelpearbeidere og sivilbefolkningen lider under den manglende sikkerheten. Når hjelpen ikke kommer frem fordi hjelpearbeiderne må evakuere eller er for redde til å arbeide i et område, går flere menneskeliv tapt.