Flyktningleiren Azraq i Jordan, mars 2015. Foto: Christopher Herwig/Flyktninghjelpen

Syrere på flukt trenger beskyttelse i Jordan

Flyktninghjelpen|Publisert 27. jun 2018
Sør i Syria flykter nå tusener av sivile fra kamphandlinger. Flyktninghjelpen ber på det sterkeste om at syrere på flukt får krysse grensen til Jordan og at verdenssamfunnet trår til med hjelp.

– På grunn av den syriske regjeringens offensiv blir tusenvis av syriske familier presset nærmere grensen til Jordan, forteller Flyktninghjelpens fungerende regionssjef Youri Saadallah.

– De siste årene har Jordan gjort mye for å huse hundretusener av syriske flyktninger, men uheldigvis avhenger verdenssamfunnet nå av at landet enda en gang viser sin gjestfrihet.

– Jordan kan ikke forventes å ta på seg ansvaret for flere flyktninger alene, Vi ber derfor om at verdenssamfunnet trapper opp og raskt gir ytterligere støtte, fortsetter Saadallah.

– Kampene i Syria presser folk lengre og lengre sør. Til slutt vil de ikke ha noe annet sted å dra.

Jordan stengte grensene til Syria i juni 2016, etter at en bilbombe drepte syv jordanske grensevakter.

Sammen med andre hjelpeorganisasjoner står Flyktninghjelpen parat for å hjelpe nyankomne flyktninger i Jordan. Flyktningleiren Azraq kan huse ytterligere 80.000 nye syriske flyktninger.

Hjelpearbeidere i Daraa og de nærliggende områdene forteller at stedene folk flykter til inne i Syria mangler mat og brennstoff, prisen på sistnevnte har allerede doblet seg i løpet av få uker. Offentlige bygninger har nådd grensen for hvor mange mennesker som kan huses og derfor sover mange uten tak over hodet. Husleieprisene har nesten doblet seg.

– Vi ber nå alle parter om å beskytte sivile i det sørlige Syria ved å stanse alle kamphandlinger i tett befolkede områder og tillate folk å reise trygt ut av konfliktområdene, sier Saadallah.