Singer Eben Jr.
Photo: Atle Richter Schie/Universal Music Group
Les billedteksten – Opplevelsene mine har gjort meg sterk, de har gitt meg en historie å fortelle, sier Ebenzen Akoi Jr, som i dag går under artistnavnet Eben Jr. Foto: Atle Richter Schie

Bruker musikken mot krigstraumer

Ingvild Vetrhus|Publisert 14. mai 2018
Som ni-åring fikk den norskafrikanske artisten Eben Jr livet snudd på hodet av borgerkrigen i Liberia. Tretti-åringen har jobbet lenge med å bearbeide de vonde minnene fra barndommen.

– Selv om jeg mistet barndommen, tenkte jeg aldri «stakkars meg». Opplevelsene mine har gjort meg sterk, de har gitt meg en historie å fortelle, sier Ebenzen Akoi Jr, som i dag går under artistnavnet Eben Jr.

Morgenen 6. april i 1996 våkner ikke ni år gamle Eben opp til lydene av barn som leker, slik han pleier. Han våkner til skuddsalver og starten på en blodig borgerkrig. Moren tar med seg sønnene og flykter for livet.

– Jeg husker hvor redd mamma var, og hvor redde alle de voksne var. Det var som en skrekkfilm, forteller Eben Jr.

Musikken har blitt et terapiverktøy.
Eben Jr.

Eben minnes at han måtte løpe over lekekameraten som lå livløs i en blodpøl på bakken. Etter en dramatisk flukt kommer familien seg i sikkerhet i nabolandet Guinea. Noen av vennene hans var ikke like heldige. Flere ble foreldreløse. Noen ble plukket opp av opprørsgrupper for å bli barnesoldater.

Etter åtte vonde år på flukt, kommer Eben Jr og faren til Norge og Vadsø som kvoteflyktninger. Han innrømmer at det har vært vanskelige å bearbeide de vonde minnene og traumene fra barndommen.

– Musikken ble mitt terapiverktøy. Jeg skriver tekster hvis jeg tenker mye på vonde minner. Da får jeg det ut av hodet mitt, forteller han.

Han har bearbeidet opplevelsene sine fra 1996 i låten "Blodby”". "Hvordan kan noe så vakkert forandre seg," synger han til fengende beats.

– Jeg har ikke holdt det inni meg. Jeg synger om det som har skjedd og har pratet om drømmene mine med venner. Da jeg kom hit, så jeg at det faktisk fantes mennesker jeg kunne stole på.