Les billedteksten Over 8000 mennesker har flyktet fra konfliktene i Menaka-regionen i Mali, på grensen til Niger. Familiene har satt opp provisoriske husly laget av plastmatter, tekstiler, strå og kvister. Foto: Flyktninghjelpen

Alarmerende situasjon for familier på flukt i Mali

Publisert 28. mai 2018|Endret 27. mai 2018
Over 8000 mennesker som er blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine i Menaka-regionen i Mali lever under svært kritiske forhold, advarer Flyktninghjelpen.

– Familiene drikker utrygt regnvann for å overleve, og sanitærforholdene er alarmerende. Vi frykter spredning av vannbårne sykdommer, sier Badou Handane som er koordinator for Flyktninghjelpens kriseteam i området.

Over 8000 mennesker har flyktet fra volden som har spredt seg i sørlige og sørvestlige deler av Menaka, på grensen til Niger. Militæroffensiven mot den væpnede gruppen JNIM, i tillegg til kamper mellom lokale væpnede grupper og JNIM, har tvunget lokalbefolkningen på flukt. De frykter å havne i kryssilden, for å bli rekruttert av væpnede grupper eller anklagd for å støtte en av partene i konflikten.  

Traumatisert etter de mange angrepene forrige måned, har kvinner, menn og barn valgt å splitte seg i ulike grupper for å unngå å bli rammet av et masseangrep. De er spredt utover et område med en radius på rundt 3 kilometer.

Flyktninghjelpen er særlig bekymret for traumene som disse familiene har opplevd og de psykososiale følgene. Flyktninghjelpens kriseteam som ble sendt til området tidligere denne måneden forteller at familiene ropte «løp, løp – de kommer til å drepe oss. Gjem dere!» da de så teamet komme mot dem.  

– Disse kvinnene, mennene og barna har søkt trygghet i avstedsliggende områder og alle nye mennesker som nærmer seg virker truende på dem. Etter alt de har vært gjennom, lever de nå med angst og under psykososialt stress. Vi la også merke til at det kun var kvinner og barn som var ute på dagtid. Mennene hadde gjemt seg, og kom kun ut i nattetimene, i frykt for å bli tatt. Vi er bekymret for at dette kan gjøre dem enda mer sårbare, sier Handane. 

Foreløpig lever familiene i provisoriske husly laget av plastmatter, tekstiler, strå og kvister. Men regntiden nærmer seg og vil raskt jevne de skjøre byggene med jorda.  

– Situasjonen har forverret seg i mange deler av Mali og det er et stort behov for trappe opp nødhjelpsarbeidet for å sikre at familier på flukt får den hjelpen de sårt trenger, sier Hassane Hamadou, landdirektør for Flyktninghjelpen i Mali.