Les billedteksten Foto: AFP/Omar Haj Kadour/NTB Scanpix

Over to millioner barn får ikke utdanning i Syria

Kristine Kolstad|Publisert 04. mai 2018
Siden konflikten brøt ut i Syria, har over halvparten av det syriske folket blitt drevet på flukt. Konflikten har ført til at én av fire skoler har blitt ødelagt, og over to millioner barn står i dag uten tilgang til utdanning.

Utdanning er en grunnleggende menneskerett for barn og ungdom. Før konflikten i Syria brøt ut, gikk 97 prosent av syriske barn på barneskolen og 67 prosent på ungdomsskolen.

Flukt har en svært ødeleggende effekt på barns læring og resulterer ofte i at mange barn og unge må avbryte skolegangen eller ikke får sjansen til å begynne på skolen i det hele tatt.

 

Les billedteksten Ødelagt skole i Øst-Ghouta i Syria i februar 2018. Foto: Flyktninghjelpen


Ungdom som forandringsagenter

17 år gamle Mahmoud fra Øst-Ghouta flyktet fra Syria for seks år siden. På grunn av konflikten måtte han slutte på skolen da han gikk i sjette klasse, og han fikk aldri sjansen til å fullføre skolegangen sin. Etter å ha deltatt på opplæringsprogrammet vårt i Jordan, startet Mahmoud et eget tiltak for å hjelpe vennene sine.

                                                                                        

Les billedteksten Mahmoud måtte flykte fra Syria og fikk ikke mulighet til å fullføre utdanningen sin. Nå oppfordrer han andre til å studere. Video: Flyktninghjelpen


Gjennom tiltaket jobber Mahmoud med ungdom på sin egen alder, og han hjelper dem med å bygge opp selvtilliten og selvstendigheten gjennom blant annet positiv tenkning. Mahmoud håper at han kan motivere ungdommer som ham selv til å fortsette skolegangen og ikke miste håpet.

Som flyktning får jeg ikke gått på skole på grunn av økonomiske problemer. Jeg må jobbe i stedet. Å gå på skole er veldig viktig, men jeg får ikke sjansen til det.
Mahmoud Mohamed (17)

Vårt arbeid i Øst-Ghouta

Da enorme menneskemasser flyktet fra Øst-Ghouta i februar i år, var Flyktninghjelpen en av flere humanitære organisasjoner som stod klare til å ta imot dem og bidra til å dekke de enorme behovene de hadde.

– Mange av disse barna har tilbragt uker og måneder på provisoriske og underjordiske skoler, sier Thomas White, Flyktninghjelpens landdirektør i Syria.

                                                                                            

Les billedteksten Barn deltar i Flyktninghjelpens læringsaktiviteter ved Adra, et senter for internt fordrevne, bare timer etter at de flyktet fra Øst-Ghouta. Mange av barna har over flere måneder blitt utsatt for sterke psykiske påkjenninger. Foto: Flyktninghjelpen

                            

Når et land er rammet av konflikt, blir kvaliteten på utdanningen i landet ofte betydelig svekket. Leseferdigheten i Syria pleide å være høy, på over 90 prosent for både menn og kvinner. Nå risikerer vi at mange syriske barn aldri lærer å lese.

I et forsøk på å forhindre dette, samarbeider Flyktninghjelpen med ledere og lokalsamfunn om å hjelpe barn og ungdom som har falt utenfor skolen med å komme tilbake til læring. Vi jobber blant annet med infrastruktur og bidrar i gjenoppbygging og oppussing av skolebygg.

– Det betyr også at vi jobber med foreldre, lærere og ledere i skoler for å få skolene i gang igjen. Vi jobber med utdanningsprogrammer som for eksempel går ut på hvordan vi kan hjelpe barn og unge som har gått glipp av ett eller flere år på skolen til å registrere seg på skolen. Gjennom Flyktninghjelpens Bedre læring-program, jobber vi også for å hjelpe barn med traumer til å takle stress som følge av konflikt og fordrivelse, og nok en gang engasjere seg i læring, forklarer Thomas White.

Resultatet av at enda et barn står enda et år utenfor utdanningssystemet er ikke bare en kostnad her og nå, det er også en kostnad for framtiden. Det er en kostnad for Syrias framtidige samfunn.
Thomas White, Flyktninghjelpens landdirektør i Syria

White har høye forhåpninger om hjelpe så mange barn og ungdom tilbake på skolebenken som mulig. Han anslår at Flyktninghjelpen i løpet av den neste tiden vil kunne hjelpe titusenvis av barn og ungdom som har tilbragt månedsvis utenfor skolen til å komme tilbake.

                                                                                                            

Slik sikrer vi barn utdanning

Flyktninghjelpen jobber med å sikre barn på flukt og barn som bor i land rammet av krig utdanning. Sammen med lokalsamfunn reparerer og bygger vi skoler, vi distribuerer skolemateriell til lærere og elever. Vi tilbyr også spesialprogram hvor barn kan gjennomføre mange års skolegang på mye kortere tid enn vanlig, samt yrkesopplæring for ungdom. Vi har også opplærings- og utdanningsprogram for lærere.

Les mer om Flyktninghjelpens arbeid med utdanning.