Les billedteksten Agaichata Mahamadou og hennes familie måtte flykte til Gossi i Timbuktu i februar 2018. Uten husly eller tilgang på mat risikerer de nå sult og sykdommer. Foto:Togo Moise/Flyktninghjelpen

Volden i Mali driver folk på flukt

Publisert 16. mai 2018
Flyktninghjelpen er svært bekymret over volden som nylig har brutt ut i regionene Mopti og Ménaka, sentralt og nord i Mali. Volden har tvunget tusenvis av mennesker på flukt.

Mer enn 600 mennesker har flyktet fra sammenstøt i landsbyene Anakila, Madougou-Peulh og Alajina-Peulh i Koro-området, ifølge the Regional Office for Social Development and Solidarity Economy i Mopti. Hundrevis av hus skal ha blitt brent ned.

Siden februar 2018 har myndighetene utført antiterroroperasjoner i Ménaka-regionen nær grensen til Niger. Dette har, sammen med sammenstøt mellom væpnede grupper i området, tvunget mer enn 1.000 familier til å flykte fra hjemmene sine, spesielt i Anderamboukane-distriktet.

Den humanitære situasjonen i regionen er forverret med fem væpnede angrep siden slutten av april. Det siste fant sted 9. mai. Disse angrepene har ført til drap på sivile og tvunget den maliske sivilbefolkningen til å flykte fra hjemmene sine i frykt for represalier.

Den nåværende militæroperasjonen og den økende aktiviteten til væpnede grupper i Mali gjør at behovet for humanitær hjelp vokser. Flyktninghjelpen og våre lokale partnere ser et akutt behov for mat, vann, husholdningsartikler og tilgang på sanitærtjenester.

Mange av de som har blitt tvunget til å flykte har måttet forlate alt, inkludert levebrødet sitt. Mangelen på nødhjelp vil utsette allerede sårbare familier på flukt for ytterligere risiko.

− Vi ber verdenssamfunnet om økonomisk støtte til den humanitære responsen, slik at vi kan gi beskyttelse og nødhjelp til fordrevne familier, sier Hassane Hamadou, Flyktninghjelpens landdirektør i Mali.

Flyktninghjelpen kartlegger nå behovet for hjelp i samarbeid med andre humanitære aktører i de to berørte regionene gjennom Rapid Response Mechanism (RRM). Målet er å finne ut av hvilke behov mennesker på flukt har og gi dem et tilfredsstillende, målrettet og integrert/enhetlig tilbud.

Den 14.mail vil vi, med støtte fra lokale myndigheter, begynne distribusjon av nødhjelp som mat, husholdningsartikler og vannrensingstabletter.   

Rapid Response Mecanism implementeres av Flyktninghjelpen i Mali og finansieres av EUs avdeling for humanitær bistand og samfunnssikkerhet (ECHO) og FNs barnefond (UNICEF).