Ekteparet Saiida og Abo Faisal flyktet til Jordan fra krigen i Syria. Nå dyrker de grønnsaker i den jordanske ørkenen sammen med syriske og jordanske familier. – Hver kveld etter arbeidsdagens slutt setter vi oss ned her foran drivhuset for å drikke en kopp te. Så kommer de andre familien og slår seg ned sammen med oss. Akkurat slik vi gjorde det i Syria, forteller Saiida. Foto: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen

Drivhuseffekten

Hassan Hijazi|Publisert 12. mar 2018
Seks drivhus ute i den jordanske steinørkenen har gitt nytt liv og håp til syriske flyktningfamilier.

Etter å ha kjørt i to timer dukker seks silhuetter opp i det fjerne. Når vi kommer nærmere, ser vi at det er drivhusene vi er på jakt etter.

På bakken foran det ene drivhuset sitter et ektepar med beina i kors. Ektemannen Abo Faisal ønsker velkommen og inviterer på te. Kona Saiida gjør tegn til at vi skal sette oss. Familien er krigsflyktninger fra Syria.

– Vi var bønder og levde av å dyrke jorda, som var fruktbar, og vi hadde alltid nok vann. Vi er ikke vant til ørken, og jeg ble knust da jeg først kom hit, forteller Abo Faisal.

Seks drivhus ute i den jordanske steinørkenen har gitt nytt liv og håp til syriske flyktningfamilier. Foto: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen

– Men drivhusene har skapt nye muligheter. Nå elsker vi livet vårt her, sier Saiida, og tørker et par tårer som presser seg frem fra øyekroken. – Jeg vet at vi er langt hjemmefra, men dette prosjektet har fått meg til å føle meg som hjemme.

Det er den lokale hjelpeorganisasjonen Mkefteh og Flyktninghjelpen som har satt opp de seks drivhusene, som gir arbeid og inntekt til syriske flyktningfamilier og jordanske familier.

– Hver kveld etter arbeidsdagens slutt setter vi oss ned her foran drivhuset for å drikke en kopp te. Så kommer de andre familien og slår seg ned sammen med oss. Akkurat slik vi gjorde det i Syria, forteller Saiida.

Etter hvert dukker Faleh opp. Han er en av de jordanske arbeiderne som er med i prosjektet.

– Vi er alle i samme båt, medgir han. – Vi er alle rammet av krigen, enten du er syrisk flyktning eller jordaner. Vi står overfor mange utfordringer med flyktningene som er her, men de har også rett til å jobbe og kunne brødfø familiene sine.

Ved å bruke vann i stedet for jord, kjent som hydroponics-teknologi, bruker plantene mindre vann og trenger ikke å bli vannet daglig. Foto: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen

 
Ny teknologi

Ved å bruke vann i stedet for jord, kjent som hydroponics-teknologi, bruker plantene mindre vann og trenger ikke å bli vannet daglig. Ideen om å bruke denne metoden i jordbruket kom fra jordanske Abo Motaz. Han er jobber for det kommunale jordbrukskontoret.

– Jordan er vannfattig og vi har ikke mange naturressurser, vi måtte komme opp med en ny
jordbruksmetode, sier han.

Abo Faisal fyller opp teglassene og forteller om hvordan drivhusene har endret livet til familien.

– Vi har til sammen ni barn, sier han, med et smil. – Siden krigen startet, har de fleste blitt fordrevet og er bosatt i forskjellige land, men tre av dem er her i Jordan sammen med oss.

Vi er alle i samme båt. Vi er alle rammet av krigen, enten du er syrisk flyktning eller jordaner. Vi står overfor mange utfordringer med flyktningene som er her, men de har også rett til å jobbe og kunne brødfø familiene sine.
Faleh, jordansk arbeider

Takket være Flyktninghjelpen og den lokale hjelpeorganisasjonen Mkefteh har to av barna fått mulighet til å fortsette skolegangen, mens ett av barna hjelper til med arbeidet i drivhuset. 

– Det var Mkefteh som skaffet oss et hus med innlagt vann og strøm. Etter hvert fikk vi også tilbud om å være med i drivhusprosjektet, sier han, og fortsetter. – Det var første gang jeg hadde hørte om hydroponics-teknologien. Vi kjente kun til vanlig jordbruk basert på fruktbar jord og vann.

Familiene har ansvar for både produksjonen og salg av jordbruksprodukter, men får hjelp til selve markedsføringen.

– Vi har solgt den siste innhøstningen, som var agurker, sier Abo Motaz, som er ansvarlig for markedsføring av produktene. – Vi hadde noe små utfordringer, men det er en del av læringsprosessen. Vi vil unngå disse feilene neste gang.

Nå er det produksjon av bønner som står for tur.

– Vi har solgt den siste innhøstingen, som var agurker, sier Abo Motaz. Han er ansvarlig for markedsføring av produktene. – Vi hadde noe små utfordringer, men det er en del av læringsprosessen. Vi vil unngå disse feilene neste gang. Nå er det produksjon av bønner som står for tur. Foto: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen