36-year-old Bembeleza  is the mother of seven kids who sells charcoal in Kitchanga. She fled to Kitchanga two years ago when fighting broke out in her home village of Lufunda, in the Masisi territory of North Kivu province, in DR Congo.

Photo NRC/Ephrem Chiruza. February 2018.
Les billedteksten – Støtten fra Flyktninghjelpen endret livet mitt, sier Bembeleza. Foto: Ephrem Chiruza/Flyktninghjelpen

Fikk en ny start med pengestøtte

Publisert 19. mar 2018|Endret 18. mar 2018
– Nå kan jeg kjøpe mat, helsetjenester og betale skolepenger for barna mine, sier Bembeleza fra DR Kongo. Med pengestøtte fra Flyktninghjelpen har hun startet en egen bedrift.

Syvbarnsmoren Bembeleza (36) selger kull i den lille byen Kitchanga i Nord-Kivu, en provins øst i Den demokratiske republikken Kongo.

Gjennom mer enn to tiår har familier i denne provinsen blitt rammet av voldelig konflikt og kamper mellom lokale væpnede grupper. For to år siden ble Bembeleza tvunget til å flykte til Kitchanga, etter at kamper brøt ut i hjemlandsbyen.

Ifølge FN flyktet mer enn 181.000 mennesker fra hjemmene sine i området rundt Kitchanga i 2017. Mange er fortsatt for redde til å vende hjem til gårdsbrukene sine. Levekårene deres har derfor forverret seg drastisk, og tusenvis av familier lever nå i ekstrem fattigdom.

Før krigen

De små landsbyene rundt Kitchanga er omringet av idylliske åser der folk tidligere kunne drive gård og holde storfe. I mange år var dette området kjent for å være en stabil og fredelig del av landet.

Før krigen hadde Bembeleza to jordlapper der hun dyrket egne avlinger. Hun hadde åtte griser, og høstet i gjennomsnitt 100 kilo bønner hver sesong. Da hun flyktet, måtte hun forlate alt. Under sammenstøtene ble hjemmet hennes plyndret og brent ned av væpnede grupper.

Les mer om hvordan Flyktninghjelpen gir smart hjelp gjennom pengestøtte.

Vanskelige forhold

– Da jeg kom til Kitchanga, var det ekstremt vanskelig å finne mat, minnes hun.

I mange små og større byer i DR Kongo er mat og husholdningsvarer tilgjengelige, men prisene er svært høye. For å klare seg måtte Bembeleza jobbe på andres åkrer for en dagslønn på under ti kroner.

På tross av problemene hun har møtt, har Bembeleza klart å tilpasse seg. Historien hennes er ikke unik – det finnes tusenvis av lignende skjebner i Kitchanga.

Støtten fra Flyktninghjelpen endret livet mitt.
Bembeleza
36-year-old Bembeleza  is the mother of seven kids who sells charcoal in Kitchanga. She fled to Kitchanga two years ago when fighting broke out in her home village of Lufunda, in the Masisi territory of North Kivu province, in DR Congo. 

Photo NRC/Ephrem Chiruza. February 2018.
Les billedteksten Med pengene hun mottok, har Bembeleza startet et lite firma. Hun selger kull og tjener rundt 80 kroner i uka. Med disse pengene kan Bembeleza betale husleien sin på 40 kroner i måneden og skolepenger for barna sine. Foto: Ephrem Chiruza/Flyktninghjelpen

 
Endrer liv

Siden 2016 har Flyktninghjelpen i DR Kongo jobbet med å utvikle et prosjekt for å hjelpe mennesker på flukt i Kitchanga, med støtte fra det norske Utenriksdepartementet og den svenske organisasjonen Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete. Takket være dette prosjektet delte vi ut pengetstøtte til 5.082 mennesker i 2017.

– Støtten fra Flyktninghjelpen endret livet mitt, sier Bembeleza.

Les også: Derfor er pengestøtte smart hjelp

Med de pengene hun mottok, har Bembeleza startet et lite firma. Hun selger kull, stort sett for bruk til matlaging, og tjener rundt 80 kroner i uka. Med disse pengene kan Bembeleza betale husleien sin på 40 kroner i måneden og skolepenger for barna sine.

Uten håp om å vende tilbake

– Så lenge folk fortsatt risikerer å bli drept, kan jeg ikke vende hjem, sier hun.

Sikkerheten i landsbyene rundt Kitchanga er fortsatt dårlig, og Bembeleza ønsker ikke å vende hjem. I stedet arbeider hun nå for å få kjøpe et lite stykke land i Kitchanga der hun kan bygge et sted å bo.

En varig løsning

Vi satte i gang dette prosjektet i Kitchanga for å kunne tilby praktiske løsninger på varige problemer for mennesker på flukt. Prosjektet kombinerer tiltak for å bedre tilgangen på mat, utdanning og informasjon, og vi tilbyr rådgivning og rettshjelp etter behov. Vi tilbyr også pengestøtte til de hardest rammede menneskene i byen.

Hva er pengestøtte?

Pengestøtte er humanitær hjelp i form av penger eller kuponger som deles ut til mennesker eller lokalsamfunn slik at de får mulighet til å skaffe seg mat, varer og tjenester de trenger.

Vi gir ulike former for pengestøtte:

  • Elektroniske overføringer gir en person penger ved hjelp av teknologi, som kort og mobiltelefoner.
  • Kuponger kan byttes inn i spesifikke varer eller tjenester.


Pengestøtten er knyttet til ulike betingelser:

  • Ubetinget pengestøtte betyr at hjelpen er basert på behov, og at de som får pengestøtte ikke trenger gjøre noe for å motta den.
  • Betinget pengestøtte betyr at de som får pengestøtte må gjøre noe for å motta den, som for eksempel gå på skole eller jobbe.
  • Pengestøtte med ubegrenset bruk betyr at de som får pengestøtte kan bruke den akkurat slik de vil.
  • Pengestøtte med begrenset bruk betyr at de som får pengestøtte må bruke den på utvalgte varer.
  • Flerbrukspengestøtte er regelmessige eller enkeltstående pengeoverføringer til en familie som skal dekke familiemedlemmenes behov for mat, husly, utdanning, helse, vann- og sanitærtjenester og livsopphold. Dette er pengestøtte som ikke er begrenset til spesifikke varer, men som familiene kan bruke på det de ønsker.
NRC, NORCAP, UNHCR, ODI