Irakiske ungdommer på flukt fra IS spiller Iraks nasjonalsport fotball i flyktningleiren Hamam Al-Ail nord i Irak. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen

Nektet å gi opp fotballen

Publisert 15. mar. 2018|Oppdatert 18. mar. 2018
Under IS ble fotball forbudt eller underlagt strenge regler. Nå får ungdom på flukt i Irak på ny muligheten til å dyrke favorittsporten sin.

Blant ungdommene som bor i flyktningleiren Hamam Al-Alil nord i Irak, har mange mistet hjemmene, familien og vennene sine – men de har ikke mistet gleden ved å spille fotball. Fotball har blitt en måte å knytte nye vennskap på og en kilde til positiv energi.

I områder kontrollert av Den islamske stat (IS) ble fotball forbudt. Sporten ble spilt av kun et fåtall, og under strenge regler. Mange ble tvunget til å flykte på grunn av voldshandlinger begått av den væpnede gruppen og omfavner nå på nytt Iraks nasjonalsport i flyktningleiren. Her har Flyktninghjelpen fått laget en fotballbane for barn og unge.

I kø for å spille

Spillerne på leirens 30 fotballag må alle vente tålmodig for å få spilletid. Kun ti lag kan bruke banen hver dag, og alle må reservere tid på forhånd for å få spille.

Atten år gamle Mazhr måtte flykte fra hjemmet sitt i Mosul da IS angrep byen. Han har bodd i Hamam Al-Alil siden leiren åpnet i mai 2017. Mazhr er lidenskapelig opptatt av fotball. Han spilte på ett av Mosuls fotballag, og nå drømmer han om en dag å kunne spille for det irakiske landslaget.

Eighteen-year-old Mazhr had to flee his home in Mosul when the city was attacked by the IS group and has been living in Hamam Al-Alil camp since it opened in May 2017.  Mazhr has a great passion for football. He was a member of Mosul football club, and dreams of joining the Iraqi national team someday.
Photo: Helen Baker/NRC
Atten år gamle Mazhr er lidenskapelig opptatt av fotball. Han spilte på ett av Mosuls fotballag, og nå drømmer han om en dag å kunne spille for det irakiske landslaget. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen

 
Fotball i langbukser

Etter at IS angrep Mosul, overtok de klubben hans, og nye regler ble introdusert: spillerne måtte iføre seg lange bukser i stedet for vanlige fotballshorts, og når det var tid for bønn måtte de forlate treningen eller pågående kamper umiddelbart for å dra i moskeen. Straffen for brudd på disse reglene var tortur, eller det som verre er. 

I flyktningleiren Hamam Al-Alil fortsatte Mazhr å spille fotball.

–  Det var flere uorganiserte lag i leiren, og jeg spilte på ett av dem. Problemet av at vi manglet både utstyr og en bane. Vi spilte med en ball laget av plast i gjørma utenfor leiren, forteller han.

Det tok ikke lang tid før han tok saken i egne hender.

 –  Jeg snakket med Flyktninghjelpens team i Hamam Al-Alil. De lovet å gjøre det de kunne for å hjelpe oss, og etter få måneder stod den nye fotballbanen klar til bruk, sier han med et smil.

– Flyktninghjelpen visste om lidenskapen min for fotball, og de ga meg en ordentlig fotball i gave.

While they’re waiting to rebuild their lives, youth and children play football with passion, queues to enter the field, organise and unite teams to play together.
Photo: Helen Baker/NRC
Den nye fotballbanen i leiren blir et fristed hvor ungdommene kan koble ut krig og flukt, og kun være ungdommer. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen

 
Vennskap og samhold

Fotball har skapt samhold og sterke vennskap mellom flere i leiren. Mahfudh (21) og Mohamed (22) måtte begge flykte da IS angrep landsbyene deres. De møttes for første gang i Mohameds landsby Tal Afar, der Mahfudh først søkte tilflukt. De ble gode venner gjennom et lokalt fotballag. Senere flyktet de to vennene sammen fra Tal Afar til Hamam Al-Alil, der de igjen kunne spille organisert fotball og knytte nye vennskap.

De er glade for at de endelig fritt kan spille fotball etter tre år med forbud under IS.

– Hvis IS så oss spille fotball, kunne de enten tvinge oss til å bli en del av IS, eller tvinge oss til å gå i moskeen. Så hver gang vi så dem, løp vi hjem.

Adnan, a young boy from Sinjar, has lived in Hamam Al-Alil camp for six months. He’s a big fan of the football team Barcelona, and as any Barcelona fan, Messi is his favorite football player. “We used to walk around the camp because we had nothing else to do, or play football in a muddy area around the camp.” Now, the football field in Hamam Al-Alil has become a source of joy for youth and children like Adnan.
Photo: Helen Baker/NRC
Adnan har bodd i Hamam Al-Alil i seks måneder. – Vi pleide å henge rundt i leiren, fordi vi ikke hadde noe annet å gjøre, eller så spilte vi fotball i på et gjørmete jorde utenfor leiren. Nå gleder vi oss til hver nye trening og kamp på den nye fotballbanen, sier han. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen

 
Fotball i gjørma

Adnan, en ung gutt fra Sinjar, har bodd i Hamam Al-Alil i seks måneder. Han er stor fan av fotballaget Barcelona, og som alle andre Barca-fans har han Messi som favorittspiller.

–  Vi pleide å henge rundt i leiren, fordi vi ikke hadde noe annet å gjøre, eller så spilte vi fotball i på et gjørmete jorde utenfor leiren. Nå gleder vi oss til hver nye trening og kamp på den nye fotballbanen, sier han.

Selv om IS er nedkjempet flere steder i Irak, er mange usikre på fremtiden og fortsatt redde for å vende hjem. De frykter at hjemmene deres ligger i ruiner etter bombeangrep, og de er usikre på når det blir trygt å vende hjem.

Den nye fotballbanen i leiren blir et fristed hvor ungdommene kan koble ut krig og flukt, og kun være ungdommer. Samtidig som de får mulighet til å bygge nye vennskap og styrke troen på en lysere og fredeligere fremtid.

Many people in Hamam Al-Alil displacement camp in northern Iraq have lost their homes, loved ones, families and friends - but not their passion for football.  It’s become a way for them to make new friends and keep the positive energy.
Photo: Helen Baker/NRC
Ungdommene i flyktningleiren Hamam Al-Alil er glade for at de endelig fritt kan spille fotball etter tre år med forbud under IS. Foto: Helen Baker/Flyktninghjelpen