Photo: Hajer Naili/NRC

Manglende internasjonal handling i Den sentralafrikanske republikk vil lede til ny katastrofe

Flyktninghjelpen|Publisert 09. nov. 2018
– Verdenssamfunnets manglende reaksjon på krisen i Den sentralafrikanske republikk er en oppskrift på katastrofe. Den humanitære og politiske neglisjeringen vil føre landet inn i en ny voldsspiral, advarer Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær som er på besøk i landet.

Siden 2017 har volden eskalert i flere deler av Den sentralafrikanske republikk, antallet angrep på sivile og hjelpearbeidere øker og stadig flere mennesker tvinges på flukt fra sine hjem. En av fire sentralafrikanere er nå drevet på flukt.

– Det var hjerteskjærende å høre historien til en 16 år gammel mor og hennes åtte måneder gamle baby, som bodde alene i leiren Lazare. Foreldrene hennes ble drept av væpnede grupper og faren til barnet forlot henne uten noe, gjenforteller Egeland etter besøket i en leir for intern-flyktninger i Kaga Bandoro.

– Her finnes det tusenvis av alenemødre og foreldreløse barn med de samme historiene. De er omringet av væpnede grupperinger og forlatt i håpløshet. Vi kan ikke fortsette å bedra dem med vår stillhet og mangel på handling.

Neste uke vil FNs sikkerhetsråd møtes for å fornye mandatet til den fredsbevarende styrken, MINUSCA, som utløper den 15. november.

– De fredsbevarende styrkene har for lite ressurser. De klarer ikke å beskytte sivile. FN må fornye mandatet, men må også følge opp fjorårets forpliktelser om å gi styrkene nødvendige ressurser til å forhindre konflikter og beskytte sivilbefolkningen mot angrep, sier Egeland.

Det er enorme humanitære behov i landet. Egeland ber også om en betydelig økning i støtten til nødhjelpsarbeidet. Så langt i år har humanitære organisasjoner mottatt mindre enn halvparten av de 500 millionene dollar som trengs til hjelpearbeidet.

– Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk er et grotesk eksempel på at det er umulig å bygge fred og stabilitet på tomme mager, sier Egeland.

– Med mindre hjelpeorganisasjoner får trygg tilgang til å hjelpe befolkningen og støtten til nødhjelpsarbeidet trappes opp, vil alle andre investeringer være penger ut av vinduet. Det er i så fall de sivile som vil betale prisen, sier han.

Et av problemene er at de såkalte kritiske områdene, som mottar noe oppmerksomhet og støtte, blir neglisjert så snart det er enkelte tegn til forbedring. Mennesker blir forlatt uten nødvendig støtte til å brødfø seg selv og familien. De blir da et lett bytte for væpnede grupperinger som ønsker å rekruttere flere, og området faller tilbake i full krise.

– Vi må bryte denne onde sirkelen hvor Den sentralafrikanske republikk stadig blir kastet ut i vold og neglisjering, sier Egeland.

– Det er forkastelig hvordan vi kan tillate at store deler av landet er i ferd med å falle tilbake i full konflikt, legger han til.  

Den sentralafrikanske republikk er nå verdens tredje verste humanitære krise, etter Jemen og Syria, målt i andelen av befolkningen som er avhengig av nødhjelp.