Les billedteksten Somaliske kvinner setter opp skrøpelige telt i en midlertidig bosetning i Somalia. Mange familier har flyktet fra konflikt, usikkerhet eller tørke. De lever uten ordentlig ly eller annen beskyttelse. Foto: Flyktninghjelpen

Økende vold i Somalia tvinger 21000 mennesker på flukt

Publisert 02. nov 2018
Konfliktnivået øker i flere av Somalias regioner, og har i oktober drevet 21000 mennesker på flukt.

Mange har flyktet til provisoriske leirer, og oppholder seg i skrøpelige husly lagd av pinner, tepper og plastikk, uten beskyttelse fra regn og uvær.

— Mange av de som har flyktet oppholder seg i usikre områder, hvor hjelpeorganisasjoner sliter med å nå dem. Vi frykter derfor at flere av de som er drevet på flukt ikke vil ha tilgang til livsviktig nødhjelp, advarer Victor Moses, Flyktninghjelpens landdirektør.

I oktober har 21000 mennesker flyktet for livet på grunn av væpnede kamper, ifølge Protection and Returns Monitoring Network. Totalt er 2,6 millioner mennesker drevet på flukt i Somalia på grunn av konflikt, tørke og andre årsaker.

Flest mennesker har blitt drevet på flukt i Nedre Shabelle-regionen, men familier har også flyktet i regionene Hiran og Sool.

— Vi holdt på å høste inn avlingene da kampene startet. Kampene pågikk i timevis, så vi flyktet til Mogadishu. Vi flyktet for livet og rakk ikke å ta med oss noen eiendeler. Vi frykter at vi ikke vil klare å kjøpe det vi trenger, og vi kan ikke reise tilbake, sier Mustaqiim, en bonde og mor til tre, som flyktet fra Nedre Shabelle.

Barna som nå oppholder seg i provisoriske leire er ekstremt sårbare. Uten nok mat, rent vann og sanitærtjenester, er de utsatt for sykdomsutbrudd. 294.000 somaliske barn er akutt underernært, hvorav 55.000 er alvorlig underernærte og står i fare for å dø.

Flyktninghjelpen ber partene i konflikten må gjøre alt de kan for å minimere sivile dødsfall og må tillate humanitære organisasjoner å nå de som trenger hjelp, i tråd med internasjonal humanitær rett.

Flyktninghjelpen appellerer samtidig til verdenssamfunnet om å øke støtten til Somalia. FNs humanitære appell for Somalia har i år mottatt 828 millioner amerikanske dollar, en kraftig nedgang fra 1,3 milliarder amerikanske dollar i 2017. Konsekvensen er kutt i grunnleggende hjelp som mat, vann, helse, pengestøtte og utdanning.

Til redaksjonen:

 

  • Vi har talspersoner i Nairobi og Somalia, som er tilgjengelig for intervju.
  • Statistikk over FNs humanitære appell for Somalia finnes her: https://fts.unocha.org/  
  • Flyktninghjelpens programmer i Somalia omfatter matsikkerhet, vann, sanitærtjenester, husly, utdanning og juridisk støtte. Flyktninghjelpen har jobbet i Somalia siden 2004.
For mer informasjon eller intervjuer, vennligst kontakt:

 

  • Globalt: Flyktninghjelpens media hotline, info@nrc.no, +47 905 62 329
  • I Nairobi: Geno Teofilo, Regionalsjef for kommunikasjon, geno.teofilo@nrc.no, +254 702 910 077