Les billedteksten Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen.

Menneskeskapt hungersnød truer millioner i Jemen

Publisert 15. okt 2018
13 millioner mennesker står i fare for å sulte i Jemen. Sulten kommer i tillegg til pågående angrep på sivile fra begge parter i konflikten og krever allerede liv.

– Sivile i Jemen sulter ikke, de blir sultet ihjel. La det være kjent at den verste hungersnøden under vår vakt er totalt menneskeskapt av Jemens stridende parter og deres internasjonale støttespillere, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær.

Den mer enn tre år lange konflikten i Jemen har drevet tre millioner mennesker på flukt, mens over 60,000 mennesker er blitt drept eller skadet.

– Jemen har i lang tid blitt bombardert av luftangrep og rammet av en kvelende krigsstrategi. Massesult er et dødelig biprodukt av handlingene til de krigende partene og nasjonene som støtter dem. Krigen har systematisk kvelt sivile ved å gjøre mat mindre tilgjengelig for millioner av mennesker, sier Egeland.

Hjelpearbeidere er i ferd med å tape kampen mot hungersnød, men det er fremdeles mulig å avverge massesult dersom involverte parter handler umiddelbart. Flyktninghjelpen mener at USA, Storbritannia, Frankrike og Iran må kreve følgende:

  • En øyeblikkelig våpenhvile som inkluderer en slutt på luftangrep og andre angrep fra alle parter.
  • En avtale mellom de krigende fraksjonene om å sette seg ved forhandlingsbordet og bli enige om en politisk løsning gjennom FN-mekling.
  • Gjennomføringen av tiltak som raskt vil gjenopplive Jemens økonomi og tillate fri import av varer og humanitær hjelp inn til Jemen, samt sikre at varene og hjelpen kan nå frem til alle deler av landet.

– Partene i denne konflikten har allerede blod på hendene og risikerer nå også å få ansvaret for en hungersnød som kan ramme millioner av mennesker, sier Egeland.  

Støtt vårt arbeid

Kjøp gaver med mening