Les billedteksten Illustrasjonsfoto: Flyktninghjelpen/Ephrem Chiruza

Når et måltid koster over 600 kroner

Roald Høvring|Publisert 25. okt 2018
Maten blir stadig dyrere i land rammet av krig og konflikt. I DR Kongo må innbyggerne nå betale tilsvarende 600 kroner for et måltid.

Høye matvarepriser hindrer millioner av mennesker tilgang til næringsrike måltider, og prisene på mat blir stadig høyere, konstaterer Verdens matvareprogram (WFP) i sin andre utgave av rapporten Counting the Beans.

WFP har tatt utgangspunkt i prisen på mat i New York der en innbygger ville brukt 1,2 amerikanske dollar, om lag åtte kroner, på å lage en enkel suppe eller kjele med bønner og linser og en håndfull ris.

Den høyeste prisen betaler befolkningen i land rammet av krig og konflikt. Ett av de hardest rammede landene er DR Kongo hvor innbyggerne bruker om lag 79 amerikanske dollar eller tilsvarende 688 norske kroner på et enkelt måltid.

15 millioner rammet av matmangel

I DR Kongo er matmangelen doblet siden i fjor. Nå er over 15 millioner mennesker, nesten en femtedel av befolkningen, rammet av alvorlig eller kritisk mangel på mat, viser en rapport fra Verdens matvareprogram, FNs organisasjon for ernæring og landbruk og jordbruksdepartementet i DR Kongo.

– Vi er vitne til kritiske nivåer av sult og underernæring i de områdene vi jobber. De nye tallene på matmangel i Kongo er alarmerende, sier Ulrika Blom, Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo.

Krig og konflikt driver opp matprisene

Det økende problemet med sult er konsentrert i de ti provinsene i landet som i størst grad er påvirket av vold. Grunnen til manglende tilgang på mat skyldes i hovedsak at folk drives på flukt innad i landet, som et resultat av pågående konflikter.

– Vi vet om hundrevis av bønder i byer som Beni som er så redde for å bli drept av væpnede grupper at de ikke tør dyrke mat på jordene sine, sier Blom.

– Volden i mange områder ødelegger lokaløkonomien, og får folk til å ty til stadig mer desperate måter å skaffe mat til seg selv og barna sine. Vi har vært vitne til at folk spiser frø de mottar til planting i et forsøk på å temme sulten. Foreldre velger å ikke spise så de kan bruke det lille de har av mat til å brødfø barna sine, legger hun til.

Tvinges til prostitusjon

Det har i tillegg blitt rapportert om at kvinner og jenter i Nord-Kivu prostituerer seg for å skaffe penger til mat, og noen menn og gutter blir med i væpnede grupper bare for å motta måltider. Noen foreldre fra territoriet Fizi i Sør-Kivu har tatt de mindreårige barna sine ut av skolen for å la dem jobbe i gruvene. Pengene brukes til å brødfø familien.

Matproduksjonen i DR Kongo har sunket drastisk det siste året. Produksjonen av mat som mais, kassava og ris er i snitt redusert med 39 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Til og med store byer som Beni, som tidligere var matsikker, viser tegn på moderate til kritiske nivåer av sult.

Flyktninghjelpen advarer

Flyktninghjelpen har jobbet i DR Kongo siden 2001, og hjelper i dag innbyggere i Kivu, Nord-Kivu, Ituri, Tanganyika og Den sentrale Kasai-regionen. Å sikre innbyggerne tilgang til mat er en av oppgavene, men FN og hjelpeorganisasjonene mangler fortsatt over én tredel av de pengene som trengs for å dekke de humanitære behovene i landet. Mest penger mangler de til hjelpearbeidet i Den sentrale Kasai-regionen.

– Det er en absolutt skam at det ikke er større vilje til å hjelpe. Om situasjonen ikke bedres, og det raskt, vil folk dø, advarer Blom, som har jobbet for Flyktninghjelpen i en årrekke.

Mange hjelpearbeidere i de hardest rammede områdene frykter at den prekære situasjonen kan føre til økt konflikt mellom mennesker i nød som konkurrerer om å motta hjelp.

Les: Når blir sult en katastrofe

Støtt vårt arbeid

Kjøp gaver med mening