People are crossing from Turkey to Greece in overcrowded boats and with lifejackets of varying quality. A lot of lifejackets and swimming rings are now covering the beaches in Lesvos. Nov.2015 (Photo: NRC/Tiril Skarstein)
Les billedteksten Illustration photo (Photo: NRC/Tiril Skarstein)

Uakseptable forhold for flyktningene i Hellas

Julie Alexandra Lie Pau|Publisert 05. okt 2018
Tre år etter at flyktningstrømmen til Europa skapte stor oppmerksomhet, fortsetter hundrevis av mennesker å ankomme Hellas daglig. Situasjonen er kritisk i de overfylte leirene, og Flyktninghjelpen oppfordrer nå Norge til å ta imot asylsøkere fra Hellas.

– Situasjonen er uakseptabel. I Moria flyktningleir på Lesvos deler nesten 9000 flyktninger og migranter et område med fasiliteter som er ment for 3000 mennesker. Kapasiteten i leirene er sprengt og forholdene blir bare verre når enkelte dager kan ha opp mot 150 nye mennesker som ankommer øya, sier direktør for Flyktninghjelpens beredskapsstyrker NORCAP, Benedicte Giæver, som besøkte Hellas denne uken.

Med vinteren like rundt hjørnet, blir situasjonen stadig mer desperat for de tusener av barn, kvinner og menn som sitter fast i Hellas. De uholdbare sanitetsforholdene og mangel på vinterklær, tepper og nok plass er bekymringsverdig.

– Hellas har tatt ansvar og forsøkt å holde grensene åpne, men har ikke mulighet til å håndtere denne krisen alene. Flere europeiske land må bidra med konkrete initiativ for ansvarsdeling. I 2017 tok Norge imot nærmere 700 syriske asylsøkere fra Hellas som bidrag til et europeisk spleiselag for fordeling av flyktninger. Med rekordlave asylsøkertall, har vi både kapasiteten og erfaringen til å gjenta dette nå, sier Giæver.

NORCAP har til sammen hatt opp mot 50 eksperter i Hellas siden flyktningstrømmen i 2015. Noen har jobbet direkte med den humanitære responsen gjennom FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men NORCAP bidrar også til å styrke greske mottakssentre.

Til redaksjonen

For intervju eller mer informasjon, kontakt:

Ida Sem Fossvik, ida.fossvik@nrc.no, +47 93 63 09 82