Grafikk: Øystein Os Simonsen/Flyktninghjelpen

Hvorfor skal du bry deg om krisen rundt Tsjadsjøen?

Richard Skretteberg|Publisert 03. sep 2018
Avhengig av nødhjelp, underfinansiert og rammet av klimaendringer. Millioner av mennesker kjemper nå en daglig kamp for å overleve i nordøst-Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun - fire land som omkranser Tsjadsjøen.

Om du ikke har hørt om Tsjadsjøen, kan det hende du har hørt om Boko Haram. I Nigeria og nabolandene har konflikten mellom Boko Haram og de nigerianske sikkerhetsstyrkene drevet millioner på flukt og ført til enorme sivile lidelser.

Dette er hvorfor du skal engasjere deg i krisen:

Millioner trenger nødhjelp

Konflikten er svært brutal og sivilbefolkningen mangler både mat og beskyttelse. Nesten 11 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp, mens 2,4 millioner er drevet på flukt.

Les mer: Boko Haram terroriserer en hel region

I tillegg har vi sett massekidnappinger av barn, seksuell vold, tvangsrekruttering av barn og andre grove menneskerettighetsbrudd.

Vold og kamphandlinger ødelegger også matavlinger og infrastruktur. Dette har ført til at 5 millioner mennesker ikke har nok å spise. Hjelpearbeidet er avgjørende for å redde liv og unngå sultkatastrofe.

Fariya camp for internally displaced persons in Maiduguri, northeast Nigeria. Photo: Hajer Naili/NRC

 

Hjelpearbeidet er vanskelig og underfinansiert

Hjelpearbeidet har vært underfinansiert i årevis og områdene rundt Tsjadsjøen stod sammen med andre land i Sahel-beltet, øverst på Flyktninghjelpens liste over neglisjerte fluktkriser i 2016. Siden da er hjelpearbeidet trappet opp, men behovene for nødhjelp er fortsatt enorme, og FN anslår at det trengs 1,6 milliarder dollar bare i år for å hjelpe de 10,7 millionene mennesker som trenger humanitær hjelp i landene rundt Tsjadsjøen.

Så langt i år har kun 26 prosent av pengene som trengs for å dekke de humanitære behovene i Kamerun blitt lagt på bordet, mens nødhjelpsappellen for Nigeria er halvfinansiert.

Samtidig gjør sikkerhetssituasjonen det vanskelig å nå ut til alle som trenger hjelp. Bare i det nordøstlige Nigeria er 800.000 mennesker avskåret fra støtte utenfra.

Tsjadsjøen forsvinner

Siden 1960-tallet har 90 prosent av Tsjadsjøen forsvunnet. Dette skyldes mangel på regn, men også utbyggingen av vanningssystemer til industrielt jordbruk.

Illustrasjonen viser hvor mye Tsjadsjøen har krympet:

Desiccation of the Lake Chad between 1963 and 2007 (source: Rekacewicz 2008)

Siden 1960-tallet har 90 prosent av Tsjadsjøen forsvunnet. Dette skyldes mangel på regn, men også utbyggingen av irrigasjonssystemer til industrielt jordbruk.

I tillegg til den væpnede konflikten med Boko Haram står områdene rundt Tsjadsjøen overfor en rekke utfordringer som ekstrem fattigdom, klimaendringer, kronisk matmangel, fremveksten av flere terrorgrupper og organisert kriminalitet.

Faren for en ny, langvarig og fastlåst konflikt i Afrika er stor om ikke de dypereliggende årsakene til problemene i landene rundt Tsjadsjøen tas fatt i. Men først må liv reddes og sivilbefolkningen beskyttes fra overgrep.

Tredje og fjerde september møtes politikere til giverkonferanse i Berlin og Flyktninghjelpen oppfordrer til økt støtte til nødhjelp og beskyttelse av uskyldige barn, kvinner og menn.

Les mer: Vender hjem til ruiner

Støtt vårt arbeid

Kjøp gaver med mening