Tusenvis av mennesker har flyktet fra volden rundt Menaka, Mali. Fordrevne familier bor i provisoriske telt bygget av plastikk, tekstiler, trestokker og planker. Foto: Flyktninghjelpen

Økt vold driver 50.000 på flukt i Mali

Flyktninghjelpen|Publisert 07. sep 2018
Rundt 50.000 mennesker er blitt drevet på flukt fra sine hjem nord og sentralt i Mali hittil i år, som et resultat av økt vold og militære operasjoner. Pengene til nødhjelp har ikke økt i takt med behovene, og mange mennesker etterlates uten nødvendig hjelp, advarer Flyktninghjelpen.

Antallet nye fordrevne har økt med mer enn 60 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge data fra Flyktninghjelpen og partnere i Mali.

– Store ressurser investeres i de pågående militære operasjonene, samtidig som tusenvis av mennesker på flukt fra sine hjem er etterlatt med nærmest ingenting, sier Hassane Hamadou, Flyktninghjelpens landdirektør in Mali.

Rundt 5,2 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp i Mali i år. Behovene er høyere enn noen gang siden konfliktene i landet brøt ut i 2012, ifølge OCHA.

Hittil er bare 32 prosent av de pengene som trengs til nødhjelpsarbeidet i år finansiert. Økningen i antallet fordrevne hittil i år har ført til at Flyktninghjelpen har brukt opp de tilgjengelige midlene for umiddelbar nødhjelp – og er fra denne måneden ikke lenger i stand til å møte behovene til de fordrevne.

– Det er fryktelig å være vitne til de sivile lidelsene og ikke ha midler til å bidra med nødvendig hjelp, sier Hamadou.

Vold og militære operasjoner i Mali har forverret situasjonen for lokalsamfunn som allerede lider under fattigdom, matvaremangel og klimaendringer.

– Vi ba ikke om denne volden. Vi har ingenting å gjøre med den. Men vi er dens første ofre, forteller en fordrevet kvinne i Mopti til Flyktninghjelpen. – Jeg ble tvunget på flukt med mine fire barn. Vi gjemte oss i bushen i tre dager uten mat og vann, før jeg nådde fram til foreldrene mine som nå har gitt oss husly, sier hun.

Flyktninghjelpen har hittil i år gitt nødhjelp til 40.000 mennesker rammet av volden i Mopti, Timbuktu og Menaka, med støtte fra Unicef, EU og Norge.