Les billedteksten En familie tvunget på flukt på grunn av tørke i Somaliland. "Dyrene er vårt levebrød. Vi får melk fra dem som vi selger for å kjøpe andre ting vi trenger. Den lange tørken har ført til mangel på vann og beitemark," sier Roda, som er avbildet med sine barn. De mistet geitene sine og måtte forlate hjemmet sitt, nå får de hjelp av Flyktninghjelpen og START Network for å komme seg gjennom denne tøffe tiden for familien.

137.000 somaliere tvunget på flukt hittil i år

Publisert 11. apr 2019
Konflikt og tørke tvinger et økende antall familier på flukt i Somalia.

– Vi ser et tragisk mønster i år, flere og flere mennesker må forlate sine hjem på grunn av tørke og konflikt i Somalia. Familier flykter til urbane områder for å søke hjelp til å overleve, og setter opp midlertidige hjem av det de har tilgjengelig. Dette gjør at de er sårbare for å bli kastet ut og tvunget på flukt igjen, noe som forverrer situasjonen for allerede desperate familier, sier Kennedy Mabonga, regional programdirektør i Flyktninghjelpen. 

Mer enn 137.000 mennesker flyktet fra sine hjem i løpet av de første tre månedene av 2019, ifølge et FN-ledet nettverk som Flyktninghjelpen er en del av. Antallet mennesker tvunget til å forlate sine hjem øker for hver måned som går, bare i mars ble 51.000 mennesker tvunget på flukt. Til sammen er 2,6 millioner mennesker på flukt i eget land i Somalia.  

Ulike deler av Somalia er rammet av forskjellige kriser, med det til felles at de alle tvinger folk på flukt. I regionene Somaliland, Puntland, Mudug og Galgaduud har tørken vært verst hittil i år. Konfliktene fortsetter i midtre og nedre Shabelle-regionen. Utkastelser er et pågående problem i hovedstaden Mogadishu og i andre byer.  

I områdene rammet av tørke er en av konsekvensene at vannprisen har økt. I Somaliland har myndighetene erklært vannkrise, og lagt planer for myndighetsstøttet vanntilførsel med lastebiler til flere regioner. I deler av Puntland har vannprisen økt med så mye som 25 prosent, noe som gjør at mange allerede sårbare familier ikke har råd til å kjøpe rent vann.  

– Konflikt, tørke og utkastelser er en trippel trussel for somaliske familier. Økningen i antallet mennesker på flukt er alarmerende. Konflikt og luftangrep har tvunget tusenvis på flukt i frykt. Tørken har gjort det vanskelig for bønder og nomader å brødfø seg og sine, og de blir tvunget til å migrere til byene. Samtidig øker tvungne utkastelser i urbane områder, sier Mabonga.  

FN ba om 1,8 milliarder dollar for humanitær hjelp i Somalia for 2019, men til i dag har bare 13% av dette blitt finansiert. Tidligere underfinansiering av humanitær hjelp til Somalia har ført til at krisen har forverret seg. Flyktninghjelpen ber innstendig det internasjonale samfunnet og giverorganisasjoner om å oppskalere støtten til Somalia, for å redde liv og forhindre en ytterligere forverring av krisen.  

Til redaksjonen:
  • Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelig for intervju på norsk og engelsk.  

  • Bilder av familier tvunget på flukt er tilgjengelig for fri bruk her: https://bit.ly/2XuNgEm 

  • Statistikk: Januar 2019: Mer enn 42.000 mennesker fordrevet. Februar 2019: Mer enn 43.000 mennesker fordrevet. Mars 2019: Mer enn 51.000 mennesker fordrevet.   

  • FNs oversikt over finansiering av nødhjelpappellen for Somalia er tilgjengelig her: https://fts.unocha.org/ 

  • Flyktninghjelpen har programmer i Somalia knyttet til matsikkerhet, vann, hygiene, husly, utdanning og juridisk bistand. Flyktninghjelpen har jobbet i Somalia siden 2004.  

For mer informasjon eller intervjuer kontakt:
I Nairobi  Geno Teofilo   geno.teofilo@nrc.no  +254 702 910 077 
I Oslo  Flyktninghjelpens medieteam   Info@nrc.no  +47 905 62 329