Foto: Catriona Loughran/Flyktninghjelpen

Kraftig regn har forårsaket store ødeleggelser i flyktningleirer nordøst i Nigeria

Publisert 23. aug 2019
Kraftige regnskyll har ødelagt provisoriske telt og ført til oversvømmelser i midlertidige flyktningleirer nordøst i Nigeria hvor mange familier på flukt er etterlatt hjemløse. Umiddelbar støtte må til for å møte de akutte behovene og for å stanse faren for dødelig koleraspredning.

– De siste dagene har menneskene i leirene fått hjemmene sine ødelagt grunnet det piskende regnværet. Familier som for noen måneder siden ble tvunget på flukt fra konflikt er nok en gang etterlatt hjemløse. Andre er stuet inne i overfylte telt sammen med naboer og slektninger, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Nigeria, Eric Batonon.

Ifølge Flyktninghjelpens kartlegging er over 6.800 mennesker som lever i flyktningleirer i Maiduguri i delstaten Borno påvirket av oversvømmelser de siste ukene. I Dikwa, i samme delstat, er 500 fordrevne mennesker etterlatt hjemløse.

– Hjemmet mitt er fullstendig ødelagt. Gulvet er omgjort til en dam av gjørme og det er vann overalt. Regnet fortsetter å slå ned og vi har ikke noe annet valg enn å vente på at det avtar eller å dele husly med andre, sier den fordrevne firebarnsmoren Fatima Mohammed (30). 

Myndighetene i delstaten Adamawa nordøst i Nigeria har offisielt erklært kolerautbrudd i tre kommuner i løpet av regntiden. Hittil har 633 tilfeller av kolera blitt rapportert og fire mennesker har så langt mistet livet. Det er ventet flere smittetilfeller i ukene fremover grunnet det kraftige regnet og oversvømmelsene den siste tiden.

–  Menneskene på flukt i denne regionen bor i umenneskelige forhold. De fleste leirene har ikke noen sanitære fasiliteter og mange er tvunget til å gjøre fra seg i åpne områder uten tilgang til ordentlig toaletter. Leirene er oversvømt av vann og det er stor fare for spredning av vannbårne sykdommer slik som kolera, sier Batonon.

Nødhjelpsappellen fra FN og humanitære partnere er på 848 millioner dollar til hjelpearbeidet nordøst i Nigeria. Åtte måneder inn i året er under 40 prosent av disse pengene mottatt.

– Vi trenger mer penger umiddelbar for å møte de akutte behovene til over seks millioner mennesker. Uten tilstrekkelig hjelp kommer flere til å miste livet, sier Batonon.

I tillegg til store ødeleggelser fører også regntiden til at væpnede grupper lettere kan ta seg inn i flyktningleirene. På tirsdag kveld ble flere drept og skadd da en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg selv i Dikwa. Dette er det første angrepet av denne art siden desember 2018.