Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen.

Stengt flyplass er en dødsdom for tusenvis av syke i Jemen

Publisert 05. aug 2019
For tre år siden innførte koalisjonen ledet av Saudi-Arabia strenge restriksjoner i Jemens luftrom. Restriksjonene hindrer syke mennesker i å søke umiddelbar medisinsk hjelp utenfor landet, sier Flyktninghjelpen i en felles uttalelse med organisasjonen CARE.

– Som om ikke kuler, bomber og kolera dreper mange nok mennesker i Jemen, dømmer stengingen av flyplassen flere til døden. Det finnes ingen unnskyldning for å hindre svært syke sivile i å forlate landet for å få livreddende behandling, sier Mohammed Abdi, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen.   

Flyplassen i Sana har vært stengt for rutefly siden 9. august 2016. Så mange som 32.000 mennesker kan ha dødd fordi de ikke har kunnet reise ut av landet for behandling, ifølge Sanas helseminister. Sykdommene man må utenlands for å få behandling for er blant annet kreft og hjerte-, lever- og nyresykdommer. Ministeren rapporterer at før krigen reiste rundt 7.000 jemenitter årlig fra flyplassen i Sana til andre land for medisinsk behandling. 

FNs oppfordring til å oppheve restriksjonene i Jemens luftrom har ikke ført til resultater. Det har heller ikke Flyktninghjelpen og CAREs gjentatte forespørsler for å sikre at medisiner og utstyr kan komme inn, og syke pasienter kan forlate landet. 

Fire år med krig har svekket Jemens allerede skjøre helsesystem. Mindre enn halvparten av sykehus, legekontorer og helsestasjoner i Jemen fungerer som før. Mye medisinsk utstyr er foreldet og må byttes ut, ifølge helseministeren i Sana. Prisen på medisiner har mer enn doblet seg, og de fleste jemenitter har derfor ikke råd til å kjøpe livsnødvendige medisiner.   

Den eneste muligheten for de som bor i hovedstaden og den nordlige delen av landet er å reise opptil et døgn med buss eller bil til flyplassene i sør. Det er en krevende tur som går gjennom ulike krigssoner og flere militærposter. Mange har ikke muligheten til å ta denne reisen fordi den er alt for farlig, og fordi sykdommen de trenger behandling for gjør reisen umulig. 

 Abdo Ahmen Mohammed Qassem, er en 47 år gammel seksbarnsfar. I 13 år led han av en leversykdom og måtte utenlands for å få behandling.   

 – Å reise fra Sana er umulig så lenge flyplassen er stengt. Bare en åtte timers reise er vanskelig for meg, fordi magen og beina mine fylles med væske. Det er vanskelig å reise til Aden for å ordne ting som pass, visum og reisetillatelse, for så å fly ut av landet. Jeg håper de kan åpne flyplassen slik at alle som har råd til det kan reise og få behandling utenlands, fortalte Qassem Flyktninghjelpen tidligere i år.  

Qassem tapte sin kamp mot sykdommen og døde 19. juni.   

– At flyplassen fortsatt er stengt har blitt et symbol på et land som ikke fungerer. Mange millioner jemenitter lider av at de ikke har tilgang til ting som vi tar for gitt, sier Johan Mooij, landdirektør for CARE International i Jemen. 

 Stengingen av Sana flyplass er enda et eksempel på hvordan restriksjoner, blokader og stengte land-, luft-, og sjøveier forverrer lidelsen for jemenittene. 24 millioner mennesker, rundt 80 prosent av befolkningen trenger humanitær hjelp i Jemen. 

  • Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelige for intervju i Jemen og Oslo.  
  • CARE har talspersoner tilgjengelige for intervju i Jemen, Jordan og Tyskland.   
  • Bilder til fri bruk er tilgjengelige her.   
  • Videomateriale om mennesker rammet av den stengte flyplassen i Sana er tilgjengelig her.