Les billedteksten Janoara flyktet med sine to sønner, Saifula (8) og Mohammed Hossein (3), fra Myanmar i slutten av august 2017 etter at militæret angrep landsbyen, drepte deres bestefar og brant familiens hus. Foto: Ingebjørg Kårstad / NRC

Kamper i Myanmar driver tusener på flukt

Publisert 15. jan 2019
Kamper mellom Arakan Army og Myanmars militære styrker har drevet 4.500 mennesker på flukt siden begynnelsen av desember.

Snikskyttere, bakholdsangrep og direkte sammenstøt i delstaten Rakhine den siste måneden har så langt drevet 4.500 mennesker fra hjemmene sine, ifølge FN. De fordrevne har søkt tilflukt i klostre og andre offentlige bygninger.

De pågående kampene truer sivilbefolkningens sikkerhet og rammer også humanitære organisasjoners mulighet til å nå fram til mennesker i nød.

-- Vi er bekymret over de nye fordrivelsene. Sårbare grupper, som rohingyaer og andre minoritetsgrupper, havner dessverre alt for ofte midt i kryssilden. Det er avgjørende at humanitære aktører får mulighet til å komme frem med nødvendig hjelp, inkludert mat, vann og husly, sier Laura Marshall, fungerende landdirektør for Flyktninghjelpen i Myanmar.

Økningen i volden viser også at forholdene ennå ikke ligger til rette for trygg og varig retur for de hundretusener av rohingya-flyktningene som fortsatt befinner seg i flyktningleirer i nabolandet Bangladesh.

-- Med opptrappingen av konflikten synes mulighetene for trygg retur og en varig løsning på flyktningenes situasjon å være lengre unna enn noen gang, sier Marshall.

-- Vi oppfordrer derfor begge partene i konflikten om å stanse opptrappingene og beskytte sivilbefolkningen, ber hun innstendig.

Til redaksjonene:
  • Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelig for intervju i Myanmar
For intervjuer eller ytterligere informasjon, kontakt: 
  • Flyktninghjelpens medietelefon: +4790562329, info@nrc.no