Les billedteksten Muhammed og hans familie har bodd i en flyktningleir i tre år etter at de la på flukt fra hjemmet sitt i Mosul. Foto:Alan Ayoubi /Flyktninghjelpen

Irak: Over 300,000 mennesker fra Mosul fremdeles på flukt to år etter at byen ble gjenerobret

Publisert 05. jul 2019|Endret 04. jul 2019
To år etter at irakiske myndigheter drev IS ut fra Mosul, lever fremdeles over 300,000 av byens innbyggere på flukt uten et hjem å vende tilbake til. De utgjør en femtedel av de totalt 1,6 millioner internt fordrevne i Irak.

– Disse menneskene lider fremdeles av en krig som endte for to år siden. Det er skammelig at tusenvis av familier og barn må bo i forferdelige forhold i flyktningleirer fordi hjemmene deres fremdeles ligger i ruiner. To år etter at byen fikk internasjonal oppmerksomhet som følge av krigen mot IS, er behovene til Mosuls innbyggere nå glemt av verdenssamfunnet, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Rishana Haniffa.

Omlag 138,000 hus ble skadet eller fullstendig ødelagt i Mosul som følge av konflikten. Vest i byen er fremdeles 53,000 hus jevnet med jorden og flere tusen står skadet. Mange fordrevne familier har brukt opp alle sparepengene sine, tatt opp lån for å klare seg og overlever på humanitær assistanse. Kun fire prosent av dem oppgir at de planlegger å dra tilbake til hjemmene sine i år.

En av de store utfordringene for mange som ønsker å returnere, er at de har mistet identitetspapirene sine og andre viktige juridiske dokumenter. Uten denne dokumentasjonen får de ikke bevist sin identitet og fordrevne irakere mister dermed sine grunnleggende rettigheter slik som å bevege seg fritt, søke om jobb og eie land og eiendom.

– Vi oppfordrer irakiske myndigheter og det internasjonale samfunnet til å oppskalere arbeidet med å gjenoppbygge byen slik at irakere på flukt kan få vende hjem. I mellomtiden bør myndighetene hjelpe disse menneskene med å utstede nye dokumenter for å sikre en verdig retur hjem, sier Haniffa.

De siste to årene har Flyktninghjelpen reparert og gjenoppbygd hjemmene til over 5,200 mennesker i Mosul. Flyktninghjelpens juridiske team har også støttet over 6,000 mennesker med å få tilgang til nødvendig dokumentasjon, men mangelen på politisk vilje og ressurser fra myndighetene gjør prosessen svært strevsom. Dette gjør det enda vanskeligere for fordrevne å returnere hjem.  

Til redaksjonen:
  • Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelig for intervju i Irak.
  • Bilder kan lastes ned til fri bruk her.
  • Video og intervjuer med fordrevne innbyggere fra Mosul kan lastes ned til fri bruk her.
Fakta:
  • Totalt er 305,376 mennesker fra Mosul på flukt, ifølge IOM.
  • Tallet på fordrevne innbyggere fra Mosul utgjør en femtedel av totaltallet på mennesker som er fordrevet i Irak.
  • Fire prosent av Mosuls fordrevne innbyggere planlegger å returnere hjem i løpet av 2019, ifølge REACH.
  • 78 prosent av de fordrevne innbyggerne fra Mosul oppgir at hjemmene deres er skadet eller fullstendig ødelagt, ifølge REACH.
For mer informasjon eller intervju, vennligst kontakt: