Kritiske forhold nordøst i Nigeria, 10 år etter Boko Harams første angrep

Publisert 23. jul 2019
Ti år etter at det voldelige opprøret nordøst i Nigeria først brøt ut, er levekårene for mennesker på flukt alarmerende og kapasiteten i flyktningleirene sprengt. Flyktninghjelpen ber om økt innsats for å bedre levekårene og forhindre et nytt kolerautbrudd.

Ti år etter at den væpnede gruppen Boko Haram angrep for første gang, er mer enn 2 millioner mennesker fordrevet fra sine hjem nordøst i Nigeria – det høyeste antallet siden konflikten brøt ut.  

– Hver eneste uke flykter mennesker fra vold og usikkerhet nordøst i Nigeria. Mange slår seg ned langs veien, eller finner små ubebodde landområder, steder uten tilgang på vann- og sanitærfasiliteter, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen i Nigeria. 

Hundretusenvis av mennesker bor på overbefolkede områder, langt under internasjonal minimumsstandard, og uten skikkelig tilgang til rent vann og toaletter. Noen har satt opp en form for husly av pinner og enkle plastpresenninger. Disse improviserte hjemmene gir verken beskyttelse mot vind og regn, eller noen form for sikkerhet eller privatliv.  

Mer enn 180.000 mennesker er for øyeblikket uten skikkelig tak over hodet i delstaten Borno. Mange sover under åpen himmel, eller i improviserte husly. Om ikke lenge starter regntiden, med stor fare for et nytt, dødelig kolerautbrudd. I fjor ble 10.000 diagnostisert med kolera, og 175 døde. Men de reelle tallene er sannsynligvis betydelig høyere.  

– De overbefolkede flyktningleirene er farlige, kaotiske og helt uegnet for barn. Det haster å få utvidet disse leirene og få på plass skikkelige vann- og sanitærfasiliteter, slik at vi kan forhindre et nytt kolerautbrudd, sier Batonon. 

Flyktninghjelpen ber innstendig alle giverland om å øke støtten til nødhjelpsarbeidet, slik at familier kan få en bedre sjanse til å overleve i en av verdens mest utsatte regioner. 

– Etter ti år med konflikt er det opprivende å se familier som fortsatt stuer seg inn i improviserte telt. Giverland, humanitære organisasjoner, lokale og nasjonale myndigheter må gjøre mye mer for å bedre livene til disse menneskene, sier Batonon. 

– Nødhjelpsarbeidet må styrkes og vi må bidra til å skape håp for de mer enn syv millionene mennesker som nå trenger hjelp nordøst i Nigeria. Etter et tiår med konflikt, trenger vi å vise dem at de ikke har blitt glemt, legger han til.  

Fakta og tall
  • 26. juli 2019 markerer ti år siden det første angrepet fra Boko Haram.  
  • 1,8 millioner nigerianere er for øyeblikket fordrevet fra sine hjem i de tre delstatene som utgjør den nordøstlige delen av Nigeria, i tillegg er 226.000 mennesker fordrevet over grensen til Kamerun.  
  • Mer enn 7,1 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp for å overleve nordøst i Nigeria. 
  • 80 prosent av de som er drevet på flukt befinner seg nå i Borno.  
  • Volden og lidelsen i Borno, den delstaten som er hardest rammet av opprøret, nådde internasjonale medier i 2014 da 276 skolejenter ble kidnappet i byen Chibok. Siden den gang har mange flere kvinner og barn blitt kidnappet av Boko Haram.  
  • Siden januar 2019, har 134.000 mennesker blitt tvunget på flukt fra sine hjem.  
  • Per 18. juli var mindre enn 35 prosent av årets behov for penger til nødhjelp i Nigeria dekket. 
For mediehenvendelser, kontakt:

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: +47 90 56 23 29 eller info@nrc.no.