Kritiske forhold nordøst i Nigeria, 10 år etter Boko Harams første angrep

Publisert 23. jul. 2019
Ti år etter at det voldelige opprøret nordøst i Nigeria først brøt ut, er levekårene for mennesker på flukt alarmerende og kapasiteten i flyktningleirene sprengt. Flyktninghjelpen ber om økt innsats for å bedre levekårene og forhindre et nytt kolerautbrudd.

Ti år etter at den væpnede gruppen Boko Haram angrep for første gang, er mer enn 2 millioner mennesker fordrevet fra sine hjem nordøst i Nigeria – det høyeste antallet siden konflikten brøt ut.  

– Hver eneste uke flykter mennesker fra vold og usikkerhet nordøst i Nigeria. Mange slår seg ned langs veien, eller finner små ubebodde landområder, steder uten tilgang på vann- og sanitærfasiliteter, sier Eric Batonon, landdirektør for Flyktninghjelpen i Nigeria. 

Hundretusenvis av mennesker bor på overbefolkede områder, langt under internasjonal minimumsstandard, og uten skikkelig tilgang til rent vann og toaletter. Noen har satt opp en form for husly av pinner og enkle plastpresenninger. Disse improviserte hjemmene gir verken beskyttelse mot vind og regn, eller noen form for sikkerhet eller privatliv.  

Mer enn 180.000 mennesker er for øyeblikket uten skikkelig tak over hodet i delstaten Borno. Mange sover under åpen himmel, eller i improviserte husly. Om ikke lenge starter regntiden, med stor fare for et nytt, dødelig kolerautbrudd. I fjor ble 10.000 diagnostisert med kolera, og 175 døde. Men de reelle tallene er sannsynligvis betydelig høyere.  

– De overbefolkede flyktningleirene er farlige, kaotiske og helt uegnet for barn. Det haster å få utvidet disse leirene og få på plass skikkelige vann- og sanitærfasiliteter, slik at vi kan forhindre et nytt kolerautbrudd, sier Batonon. 

Flyktninghjelpen ber innstendig alle giverland om å øke støtten til nødhjelpsarbeidet, slik at familier kan få en bedre sjanse til å overleve i en av verdens mest utsatte regioner. 

– Etter ti år med konflikt er det opprivende å se familier som fortsatt stuer seg inn i improviserte telt. Giverland, humanitære organisasjoner, lokale og nasjonale myndigheter må gjøre mye mer for å bedre livene til disse menneskene, sier Batonon. 

– Nødhjelpsarbeidet må styrkes og vi må bidra til å skape håp for de mer enn syv millionene mennesker som nå trenger hjelp nordøst i Nigeria. Etter et tiår med konflikt, trenger vi å vise dem at de ikke har blitt glemt, legger han til.