Millioner trues av sult i Sør-Sudan

Publisert 04. jul 2019|Oppdatert 03. jul 2019
Nesten syv millioner mennesker står i fare for å bli rammet av en matkrise i Sør-Sudan. Samtidig forbereder landet seg til å feire sitt åttende år som selvstendig nasjon. Flyktninghjelpen oppfordrer partene i konflikten om å jobbe sammen for å få en slutt på sulten og konflikten som preger den unge nasjonen.

– Folket kjempet hardt for sin uavhengighet i 2011, og nå kjemper de hardt for å unngå nok en sultkatastrofe. Umiddelbare tiltak må iverksettes for å hindre at Sør-Sudan havner i samme desperate situasjon som i 2017 da landet ble rammet av hungersnød, sier Alexander Davey, Flyktninghjelpens landdirektør i Sør-Sudan.

Årene med konflikt har ført millioner av mennesker på flukt, avlinger er ødelagt og markeder er ute av drift.  Det er en menneskeskapt matkrise i Sør-Sudan. Mens landet forbereder seg på å feire sitt åttende år som uavhengig stat neste tirsdag 9. juli, har nesten syv millioner mennesker for lite mat. 860.000 barn lider av underernæring.

21.000 mennesker i fylkene Cueibet, Canal/Pigi og Panyikang står i fare for å rammes av hungersnød, ifølge ferske tall fra nettverket IPC, som har ansvar for matvaresikkerhet. Sist gang FN deklarerte hungersnød i Sør-Sudan var i 2017.

1,9 millioner sørsudanesere er på flukt i eget land, mens 2,3 millioner lever som flyktninger i Etiopia, Uganda og andre naboland. 

– Vi er særlig bekymret for de som er på flukt i områder med svært liten tilgang til humanitær nødhjelp. De stridende partene i konflikten må øke innsatsen og arbeidet for å sørge for at forlengelsen av fredsavtalen holder. Sør-Sudan trenger desperat en slutt på den onde sirkelen av sult og konflikt, sier Davey.