Våpenhvileavtalen for den viktige havnebyen Hodeidah som ble signert i Stockholm 13. desember 2018 førte til håp blant en utslitt og sulten befolkning. Foto: Suze van Meegen/Flyktninghjelpen.

En kvart million nye fordrevne jemenitter et halvt år etter Stockholm-avtalen

Publisert 11. jun 2019
Seks måneder etter våpenhvileavtalen som ble signert i Stockholm av Jemens stridende parter, blir titusener av mennesker fremdeles tvunget på flukt, miner tar livet av stadig flere barn og viktige transportruter blir stengt ned.

– Stockholm-avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på dersom de stridende partene ikke umiddelbart stanser de pågående kamphandlingene, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen, Mohamed Abdi. – Vi risikerer at Jemens sjanse til å få en slutt på den fire år lange krigen blir redusert til enda et mislykket fredsforsøk.

Våpenhvileavtalen for den viktige havnebyen Hodeidah som ble signert i Stockholm 13. desember 2018 førte til håp blant en utslitt og sulten befolkning. Seks måneder etter, og til tross for styrkene som er blitt trukket tilbake fra Hodeidah, er likevel ikke alle punktene i avtalen implementert.

255,000 mennesker har blitt tvunget på flukt fra sine hjem siden avtalen ble signert, mens 26,000 mennesker har mistet sine hjem. I tillegg har 1,750 sivile blitt drept. Dobbelt så mange mennesker – de fleste av dem barn - blir drept eller såret av landminer nå sammenlignet med før våpenhvileavtalen ble signert.

Det blir dessuten stadig vanskeligere å nå sivilbefolkningen i nød med humanitær hjelp. Over fem millioner jemenitter har ikke tilgang på tilstrekkelig hjelp. Siden april har en av de viktigste landeveiene mellom Aden i sør og hovedstaden Sana i nord vært stengt grunnet den pågående krigføringen.

– Det er på tide at de stridende partene og deres internasjonale støttespillere tar ansvar for den lidende sivilbefolkningen i Jemen og umiddelbart stanser drapene på sivile. De må sørge for at våpenhvilen blir opprettholdt, at livsviktige forsyninger blir transportert fra Hodeidah til resten av landet og at arbeidere mottar lønn slik at landets økonomi stabiliseres, sier Abdi.