Minette (38) and her family fled from Manyu and sought safety in Buea after their home was burned down. They have received some plastic sheeting and utensils from NRC, and they have built a temporary kitchen at their new place in Buea.

Photo: NRC/Tiril Skarstein

Vi må slutte å ignorere mennesker på flukt!

Hver dag neglisjeres millioner av mennesker på flukt fordi de er rammet av «feil» krise. De får verken oppmerksomheten de fortjener fordi media ikke setter søkelys på krisen eller den hjelpen de trenger for å overleve. Politikere som burde jobbet for å finne fredelige løsninger, mangler viljen til å gjøre nettopp det.

Neglisjerte kriser

Derfor vil Flyktninghjelpen skape økt oppmerksomhet rundt de neglisjerte fluktkrisene.

– 5. juni lanserer vi vår årlige liste over de ti mest neglisjerte krisene i verden. Listen er basert på tre kriterier: for lite penger til hjelpearbeid, mangel på mediedekning og fraværende politisk vilje til å løse konfliktene, forteller kommunikasjonsrådgiver Gro Kirkeby i Flyktninghjelpen.

Hun håper at flest mulig vil engasjere seg for å løfte krisene frem i lyset og bidra til en forandring for dem som rammes.

Men hva hjelper oppmerksomhet?

– Vi vil at politikere og verdenssamfunnet, mennesker med makt til å løse krisene, skal brette opp ermene og gjøre det som må til for at mennesker på flukt skal får den hjelpen de trenger, sier Gro Kirkeby.

Hun mener at økt oppmerksomhet bidrar til å presse verdenssamfunnet til å bry seg om og finne løsninger på disse krisene.

Hvorfor fokuserer vi på dette akkurat nå?

Hun forteller at Flyktninghjelpen jobber året rundt med å hjelpe mennesker på flukt fra noen av verdens mest neglisjerte fluktkriser. Hvert år gir organisasjonen disse krisene ekstra oppmerksomhet, for å forsøke å unngå at krisene forverres og forlenges.

– Som en humanitær organisasjon er det vår plikt å si fra når vi ser millioner av liv som settes i fare, og det er en 24-timers jobb 365 dager i året, sier Kirkeby, og fortsetter: – Siden mediene og politikere må dele av tiden og flatene sine til mange viktige saker, er det vårt ansvar å varsle i tide om krisene vi mener bør få mer oppmerksomhet. 

Hva kan folk her hjemme gjøre? 

Mange tror de neglisjerte krisene er uløselige problemer som de ikke kan gjøre noe med. Men du kan faktisk bidra!

– Det ER mulig å både forebygge og håndtere krisene, men da kan vi ikke lukke øynene for at de utspiller seg her og nå. Vi har alle sett hvor viktig én stemme kan være i 15 år gamle Greta Thunberg som har fått hele verdens øyne opp for klimakrisen. Din stemme, din oppmerksomhet betyr noe, sier Kirkeby, og lister opp noen tips:

– Vis din støtte i sosiale medier eller støtt humanitære organisasjoner som Flyktninghjelpen, som jobber i kriser verden over. Selv om vi får hjulpet mange, er det fortsatt behov for massiv støtte og finansiering av nødhjelpsarbeidet.

Konsekvensene kan bli katastrofale

Om vi fortsetter å ignorere disse krisene, vil konsekvensene bli katastrofale. Millioner av mennesker i de mest neglisjerte krisene er allerede i en svært vanskelig situasjon, og har vært det i lang tid. To av tre av verdens flyktninger har vært på flukt i over fem år, og tre millioner av verdens flyktninger har vært på flukt i 38 år eller mer. Om det ikke gjøres noe nå, vil flere liv kunne gå tapt. 

– Din oppmerksomhet og mening er viktig. Vi, som en humanitær organisasjon, er helt avhengig av deg og resten av verden for å kunne gi hjelp til dem som trenger den mest. Spesielt dem som mediene glemmer og verdenssamfunnet velger å nedprioritere. Derfor er det så viktig at du og andre vier mennesker på flukt den oppmerksomheten og gir de den støtten de behøver, sier Kirkeby. 

Les mer om fjorårets neglisjertliste her.