Les billedteksten Foto: Abdul Zaland/NRC En ansatt i Flyktninghjelpen på jobb i et av områdene rammet av flommen i Kandahar, Afghanistan.

Hus vasket vekk av flom i Afghanistan

Publisert 06. mar 2019
Minst 32 mennesker har omkommet og tusenvis er fordrevet fra sine hjem etter at kraftig uvær rammet deler av Afghanistan. Hus og bygninger har blitt feid av gårde med vannmassene.

Kandahar er en av provinsene som er hardest rammet av flommen. Der har hundrevis av hjem blitt ødelagt og rundt 4000 familier trenger hjelp. 

– Vi har delt ut alle teltene vi hadde, og temperaturen faller til rundt null grader om natten. Det er derfor et øyeblikkelig behov for flere telt og vinterklær, sier Wilberforce Musombi, kriseleder for Flyktninghjelpen i Afghanistan.

– Fredag regnet det hele dagen. Vi trodde det skulle stoppe, men det bare fortsatte å pøse ned. Ved 22-tiden var huset vårt fullt av vann. Det kom noen mennesker fra myndighetene til området for å hjelpe, og de tok oss til et hotell for natta. Men nå er vi tilbake igjen og her er levekårene veldig dårlige, forteller Sadiqullah, en arbeider fra Kandahar til Flyktninghjelpen sitt team i området. 

Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner har jobbet døgnet rundt siden fredag 1. mars, da de første meldingene om flom tikket inn. Selv om fokuset i dag er på å møte de akutte behovene som følge av flommen, er det også kritisk å styrke krise-beredskapen.  

–Vi frykter at denne flommen bare er en advarsel om hva som er i vente. Det er forventet mer flom i april og mai, sier Musombi 

–Vi må styrke beredskapen så snart som mulig, så vi er bedre rustet til å håndtere naturkatastrofer, legger han til.  

I tillegg til Kandahar-provinsen, har flommen rammet mange tusen mennesker i provinsene Helmand, Farah og Herat. Klimaendringer og ekstremvær er en ekstra påkjenning for en befolkning som også lider under rundt 40 år med konflikt.

 – Vi kommer nok til å se mer og mer av ekstremvær som denne flommen i Afghanistan, og ofte er det de som allerede er mest sårbare som blir rammet hardest, sier Musombi 

Allerede før flommen denne uken, viste beregninger at 6,3 millioner mennesker trenger nødhjelp i Afghanistan. 

 

Til redaksjonen

Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelige for intervjuer i Afghanistan.  For mer informasjon eller intervju, kontakt: