Riyad, a Syrian refugee who came to Jordan in 2013 with his family. He settled in Jerash, north of Jordan. Riyad was relying on the assistance he receives from different organisations. It was not enough, and he could not handle the idea of staying home and do nothing. That is when his journey started to find a job. 

Photo: Hassan Hijazi/ NRC
I oktober 2018 hørte Riyad om et prosjekt som ansatte jordanere og syrere for treplanting i King Talal Dam-området i Jordan, som ligger i nærheten av der han bor. – Denne jobben minner meg om livet jeg hadde der, sier Riyad. Foto: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen

Treplanting i Jordan: En inntektskilde for flyktninger og en lunge for landet

Hassan Hijazi|Publisert 14. mai 2019
En gang var det nordlige Jordan dekket av skog. Den har gradvis blitt mindre og står nå i fare for å forsvinne helt. Det samme har skjedd med jobbmulighetene til jordanere og syrere som bor der.

Jeg drømte om å finne en jobb. Nå har jeg en jobb og ønsker å utføre den så godt jeg kan, sier Riyad, en syrisk flyktning som kom til Jordan sammen med familien i 2013.

Det minner om livet hjemme i Syria

Riyad slo seg ned i Jerash, nord i Jordan. Han var avhengig av nødhjelp som han mottok fra ulike organisasjoner, men rasjonene strakk ikke til. Han holdt heller ikke ut å være hjemme uten noe å gjøre. Derfor bestemte han seg for å forsøke å skaffe seg en jobb.

– Jeg hadde ikke lov til å jobbe fordi jeg ikke hadde arbeidstillatelse. Derfor måtte jeg jobbe ulovlig for å skaffe en inntekt til familien. Det var risikabelt, og jeg var redd for at myndighetene skulle oppdage det og sende meg til flyktningleiren Azraq.

Hjemme i Syria jobbet Riyad i et vannselskap og hadde ansvar for vannforsyning til jordbruksområdene i Daraa i det nordlige Syria. I oktober 2018 hørte han om et prosjekt som ansatte jordanere og syrere for treplanting i King Talal Dam-området i Jordan, som ligger i nærheten av der han bor.

– Jeg trengte en jobb, og denne virket perfekt for meg. Jeg elsker å arbeide med jorda og drev med jordbruk da jeg bodde i Syria, så denne jobben minner meg om livet jeg hadde der, sier Riyad.

Livelihood, King Talal Dam, Um Qais

Photo: Hassan Hijazi/ NRC
En gang var det nordlige Jordan dekket av skog. Den har gradvis blitt mindre og står i fare for å forsvinne helt. Nå jobber jordanere og syrere side ved side med å plante trær for å forhindre at skogen blir borte. Foto: Hassan Hijazi/Flyktninghjelpen


Syrere og jordanere jobber side ved side

Samir er fra Jordan og jobbet tidligere for et oljeselskap øst i landet. Han fikk høre om treplantingsprosjektet fra venner og naboer og bestemte seg for å søke jobb.

– Da jeg jobbet med olje var jeg nødt til å arbeide i ørkenen, og det var ingen enkel jobb. Nå får jeg jobbe i disse vakre omgivelsene. Treplanting er noe dette området virkelig trenger. Tidligere hadde vi en stor skog her, men nå mangler vi grønne områder i Jordan. Dette stedet vil bli en lunge for det nordlige Jordan, sier han.

Samir setter pris på at syrere og jordanere jobber sammen, og understreker at syrere trenger jobber like mye som jordanere.

Landbruksprosjektet i King Talal Dam er drevet av Flyktninghjelpen med støtte fra Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Målet med prosjektet er å beskytte vannressursene i Jordan ved å plante trær og bygge vanndrenering langs veiene.

Dette stedet vil bli en lunge for det nordlige Jordan.
Samir fra Jordan

Forebygger flom og jordskred

Flyktninghjelpen driver også et vanndreneringsprosjekt i Wasteyyeh, som ligger i Irbid, nord i Jordan. Der er det ofte jordskred som følge av kraftig regn og ødelagt infrastruktur.

Ifølge Motaz, som er sivilingeniør i Wasteyyeh kommune, er flom og jordskred den største trusselen for innbyggerne i kommunen. Da Flyktninghjelpen kontaktet dem og tilbød hjelp, var det største ønsket å få bygget drenering langs de viktigste veiene.

– Vi setter pris på dette samarbeidet. Vår utfordring var å finne penger til å lønne arbeidere. Vi har selv både sement, murstein og redskaper, men vi hadde ikke råd til å ansette arbeidere. Flyktninghjelpen og GIZ har hjulpet oss med å rekruttere og betale lønn til arbeiderne. Det viktigste var likevel at arbeidsledige syrere og jordanere fikk jobb. Familier har nå fått en god inntekt og får samtidig mulighet til å gjøre noe viktig for byen, sier Motaz.