7140 syrere har flyktet til Irak siden Tyrkia startet sin offensiv

Publisert 23. okt 2019
7140 mennesker fra nordøst i Syria har krysset grensen til Irak for å søke beskyttelse de siste ukene.

– Folk er så redde for situasjonen. Stadig flere ankommer daglig fordi de ikke vet hva som kommer til å skje med Tyrkia og IS, forteller 23 år gamle Ghada som kommer fra byen Hassakah nordøst i Syria. Hun la på fukt mot Irak for tre dager siden og bor nå i Bardarash flyktningleir i Irak.

– Folk kommer fra overalt; Hassakah, Kobane og Qamishli, men det er bare de med penger som har råd til å komme seg over grensen. Folk må betale mye penger, noen ganger opp til 500 dollar per person. Fattige har ikke råd til å reise mot Irak og sitter fast i Syria uten noen mulighet til å flykte i sikkerhet, sier Ghada.

I Syria har Tyrkias seneste offensiv drevet omlag 160.000 mennesker på flukt innad i landet så langt.

Rifaa, som også har flyktet fra Syria til Irak, beskriver hvordan hun la på flukt midt på natten med hennes ektemann og tre barn. – Det var døde kropper i gatene. Vi fant en smugler som tok oss med til Kurdistan og vi ga dem penger for å redde oss. Vi betalte 2000 dollar for fem personer. Vi har klart å redde livene våre, men vi har lidd.

Forrige uke sa Tyrkia seg villig til å stanse kamphandlingene nordøst i Syria i 120 timer. Denne avtalen utgikk i går og ble etterfulgt av en seks dager lang forlengelse av våpenhvilen i en ny avtale inngått av Tyrkia og Russland.

Til tross for den nye forlengelsen er situasjonen fremdeles usikker og mange bistandsorganisasjoner har ikke kunnet gjenopprette hjelpearbeidet i Syria. I Irak planlegger FN og bistandsorganisasjoner nødhjelp til oppimot 50.000 syrere som er ventet å krysse grensen de neste månedene. Flyktninghjelpen bistår flyktningene på grensen med drikkevann og er i ferd med å oppskalere nødhjelpsarbeidet.   

– Vi ser hundrevis av mennesker som tar seg over grensen til Irak daglig og vi venter enda flere. De flykter ikke bare på grunn av kamphandlingene, men også fordi de er redde for hva som kommer til å skje videre. Syrere som flykter mot Irak må få lov til å komme inn i landet uten forsinkelser, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Rishana Haniffa.