Syriske familier flykter fra krigshandlinger nordøst i Syria. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP NTB Scanpix

Frykter forverring av den humanitære krisen

Tekst: Roald Høvring|Publisert 16. okt 2019
Mens sivile flykter fra krigshandlingene nordøst i Syria, frykter hjelpeorganisasjonene en eskalering av den humanitære krisen i regionen.

FN anslår at flere enn 160.000 mennesker er blitt fordrevet så langt og frykter at nærmere 400.000 kan bli drevet på flukt hvis voldshandlingene fortsetter.

Mens behovet for humanitær hjelp har økt dramatisk, er mange hjelpeorganisasjoner blitt tvunget til å innstille virksomheten.

–  Dersom hjelpearbeidet stopper opp, vil det få alvorlige konsekvenser, sier Angelita Caredda, som leder Flyktninghjelpens humanitære respons for Syria.

Søker beskyttelse

–  Mange av de det gjelder har vært på flukt i lengre tid, de bor i leirer og er helt avhengig av hjelp for å overleve. Kuttes hjelpen, risikerer de livet, advarer hun.

Hjelpebehovet varierer. Mange mangler id-papirer, ettersom de måtte flykte i all hast. Andre er blitt separert fra familiene sine. Enkelte er traumatisert og har behov for psykisk hjelp.

Hjelpearbeidere og familier på flukt forteller om usikkerhet og frykt som brer om seg og preger hele regionen. Ingen vet med sikkerhet hva som kommer til å skje eller hvor det er trygt å søke beskyttelse.

–  Egentlig har de ikke så mange valg, og vi er svært bekymret. Vi frykter at sivile kan bli tvunget til å flykte til områder som er farlige på grunn av miner eller krigshandlinger, sier Caredde.

Krysser grensen til Irak

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har mer enn 1.000 syrere krysset grensen nordøst i Syria til nabolandet Irak siden voldshandlingene brøt ut sist uke.

–  Nå frykter vi nye flyktningstrømmer over til nabolandet Irak, som allerede huser over 250.000 syriske flyktninger. Om lag 90.000 av disse bor i flyktningleirer og er avhengig av humanitær hjelp for å klare seg, forteller Caredda.

UNHCR forventer at opp mot 50.000 vil krysse grensen til Irak de neste tre månedene, og at de vil ende opp i flyktningleirer hvor de kan få vann, mat, tepper og annen livsviktig hjelp. Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner i Irak står klar til å yte krisehjelp.

Flyktninghjelpen arbeider i både Syria og nabolandene for å hjelpe syrere som har blitt drevet på flukt. I 2018 ga vi hjelp til nærmere to millioner syrere i regionen.