SYRIA: Civilians fleeing Turkish bombardment on the northeastern towns along the Turkish border. Photo: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix.
SYRIA: En syrisk familie forsøker å komme seg i sikkerhet etter at Tyrkia gikk inn med militære styrker nordøst i Syria. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix.

Syria: Tusenvis flykter for livet

Tekst: Roald Høvring|Publisert 11. okt. 2019
Tyrkias militære inngripen nordøst i Syria har allerede ført til masseflukt. Hjelpeorganisasjonene slår nå alarm og frykter at over 300.000 kan bli fordrevet.

Mange av disse har allerede flyktet fra andre utrygge områder i det krigsherjede landet og er i en meget sårbar situasjon.

Om lag 450.000 mennesker i det nordøstlige Syria bor mindre enn 5 km fra grensen til Tyrkia. Ifølge FN er det minst 1,6 millioner mennesker som har behov for humanitær hjelp i disse områdene.

Mer enn 108.000 befinner seg i leirer for internt fordrevne og hundretusener flere har begynt å returnere til områder med store krigsødeleggelser. Mange av de som bor i leirene er helt avhengige av støtte fra hjelpeorganisasjonene, som nå er bekymret for sikkerheten til både sivilbefolkningen og egne ansatte.

Overfylte leirer

- Mange bor i overfylte leirer. De har flyktet opptil flere ganger, og er svært sårbare. Nå frykter vi nye fordrivelser og en forverring av krisen. Vi er også redd for nye flyktningstrømmer over til nabolandet Irak, som allerede huser over 250.000 syriske flyktninger. Om lag 90.000 av disse bor i flyktningleirer og er avhengig av humanitær hjelp for å overleve, sier Angelita Caredda, som leder Flyktninghjelpens humanitære respons for Syria.

Frykter vinteren

Hun beskriver situasjonen som svært kritisk og frykter hva som vil skje når vinteren setter inn.

- Situasjonen er kritisk. Mange lever under uverdige forhold og mangler det mest nødvendige. Nå nærmer vinteren seg, og hjelpeorganisasjonene frykter at en forverring av krisen vil gjøre det enda vanskeligere å sørge for rent vann, toaletter, tak over hodet, ovner og brensel, mat og medisinsk hjelp, sier Caredda.