To år etter fredsavtalen blir sivile fremdeles drept og såret i Jemen

Publisert 10. des 2020
Over 5.000 mennesker er drept eller såret i kamphandlinger i Jemen siden fredsavtalen som skulle sikre våpenhvile ble inngått i Stockholm i 2018.

I Hodeidah har volden blusset kraftig opp igjen og det har også vært en økning i vold andre steder i landet. Oktober var den dødeligste måneden og brakte det totale antallet drepte og sårede sivile siden Stockholm-avtalene til 5.267, i snitt 7 sivile hver dag. I tillegg har det vært en 40 prosent økning i angrep mot helsebygg, fra 12 angrep i fjor til 17 hittil i år. Majoriteten av disse angrepene fant sted i storbyene Hodeidah og Taiz.

– Stockholm-avtalen brakte håp etter fem år med brutal krig i Jemen, men angrepene som har funnet sted de siste ukene gjør situasjonen svært kritisk igjen, sier Flyktninghjelpens landdirektør Mohamed Abdi fra hovedstaden i Jemen, Sana.

Voldsøkningen skjer samtidig som 13,5 millioner jemenitter står i fare for å sulte. Konflikten i landet er hovedårsaken til den alvorlige sultsituasjonen.  

– Til tross for at partene klarte å redusere volden etter at fredsavtalen ble inngått i 2018, ser vi nå at avtalen ikke lenger følges opp. Hodeidah by som stod i sentrum for avtalen er i dag det farligste stedet for sivile i Jemen. Midt i en global pandemi og mens landet står på randen av en sultkatastrofe, rapporteres det daglig om brudd på fredsavtalen. Vi ber de stridende partene om å legge ned våpnene sine, og gå tilbake til forhandlingsbordet umiddelbart, sier Abdi. 

Kamphandlinger fortsetter i bebodde nabolag, veier blir stengt og hjelpeorganisasjoner sliter med å finne trygge måter å bistå mennesker i nød på.

Ahmed* fra Taiz fortalte Flyktninghjelpens ansatte i Jemen at familien hans lever med en konstant frykt for å dø. – Jeg er nå 60 år gammel og jeg opplever de verste årene av mitt liv. En jente ble drept på vei hjem en ettermiddag. En sjåfør ble skutt mens han var på vei tilbake fra markedet. En annen dag begynte en snikskyter å skyte på en bil ikke langt unna meg og en venn av meg. Vi måtte legge oss ned på bakken for å unngå å bli truffet. Det er bare noen få av mange eksempler. Jeg er en av tusener som lever i fare i denne landsbyen.  

 

*Navnet er byttet av sikkerhetsmessige årsaker.