AIDA: – Israel må stanse annekteringen av Palestina

Publisert 01. jul 2020
Nylig ble det kjent at Israel utsetter planene om annektering av flere okkuperte palestinske områder. Dette er ikke godt nok, mener medlemsorganisasjonen AIDA.

Israels regjering må gå bort fra planene om å annektere store deler av de okkuperte palestinske områdene. Det mener medlemsorganisasjonen Association of International Development Agencies (AIDA), som består av 84 internasjonale bistandsorganisasjoner.

Som medlem av AIDA stiller Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Redd Barna og Norsk Folkehjelp seg bak oppropet.

– Enhver annektering av okkupert palestinsk territorium er et brudd på folkeretten og må motarbeides av det internasjonale samfunnet, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Israel hadde etter planen tenkt til å starte annekteringen av de okkuperte områdene 1. juli. Mandag gikk Israels regjering ut å sa at planene utsettes på grunn av koronapandemien. Israel planlegger en annektering av store del av det palestinske området i Jordandalen og de ulovlige bosetningene.

– Selv om annekteringen nå er utsatt, endrer ikke dette problematikken i saken. Nå er det et presserende behov for å handle, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

– Vi har fryktet denne utviklingen i mange år. Annektering betyr at 25.000 palestinske barn kan bli hjemløse og går en svært usikker framtid i møte, sier Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna.

AIDA ber det internasjonale samfunnet om å kreve at Israel avstår fra å innføre suverenitet over mer av det okkuperte palestinske territoriet.

– Dersom Israel gjennomfører planene om annektering vil det også hindre humanitær hjelp, og støtte til palestinere som bor i de annekterte områdene. Øst-Jerusalem fungerer som en advarsel om hva en anneksjon og en ytterligere oppsplitting av Vestbredden vil innebære, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

For mer informasjon, kontakt oss på:

Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, eller media@nrc.no