Syria-krisen: folk sulter som følge av Covid og økonomisk kollaps

Publisert 29. jun 2020
Internasjonale organisasjoner ber Brussel-konferansen ta opp pandemi-ringvirkninger.

Etter nesten et tiår med krig, står nå millioner av syrere i fare for å sulte. Det gjør dem ekstra sårbare for Covid-19, advarer en rekke internasjonale organisasjoner nå i forkant av årlig giverkonferanse.

Covid-19 restriksjoner, kollapsen av det syriske pundet og fordrivelsen av millioner av mennesker har nå ført til at rekordmange familier i Syria ikke lenger greier å skaffe mat til familien, og mange mangler det mest nødvendige. 9,3 millioner syrere må legge seg på tomme mager, ytterligere 2 millioner risikerer samme skjebne. Hele 42 prosent flere syrere i år sliter med å skaffe seg mat, sammenlignet med samme tid i fjor.

30. juni holdes den fjerde giverkonferansen for Syria og nabolandenes fremtid i Brussel, ledet av EU og FN. Konferansens mål er å skaffe midler og bli enige om politiske steg videre for å hjelpe syrere som er rammet av konflikt, både internt fordrevne, og de som har flyktet til naboland i regionen. Organisasjonene Flyktninghjelpen, Oxfam, Humanity & Inclusion, CARE International, World Vision International, International Rescue Committee, og Mercy Corps advarer at om ikke det blir en økning i økonomisk støtte og uhindret humanitær tilgang til mennesker i Syria og områdene rundt, vil mange sulte. Nesten et tiår med krig har ført syrerne til randen av håpløshet og fortvilelse. Situasjonen forverrer seg for hvert år, og internasjonal hjelp er nødvendig.   

I nordvest blir den tyrkisk-russiske initierte våpenhvilen stadig brutt, med kamper og luftangrep. Her bor over 4 millioner mennesker, hvorav mange har blitt tvunget på flukt flere ganger. Idlib og de nordlige Aleppo-områdene står overfor en potensiell katastrofe hvis det kommer et Covid-19-utbrudd. Mange bor i provisoriske og overfylte leirer eller sover ute i det fri. Vann er mangelvare, helsetilgang- og infrastruktur er ødelagt. De siste ukene har en ny voldsbølge i det sørlige Idlib tvunget hundrevis av familier til å pakke sammen de få eiendelene sine og forlate hjemmene og teltene sine igjen.

I nordøst ble de første tilfellene av Covid-19 bekreftet for over en måned siden. Manglende beredskap er bekymringsfullt, da det er mangel på Covid-19-testkapasitet og andre helsefasiliteter. 460.000 mennesker har ekstremt begrenset tilgang på vann, og på grunn av overfylte leirer og uformelle bosetninger er det vanskelig å iverksette tiltak for å hindre spredning av koronaviruset.

I de regjeringskontrollerte områdene opplever syrere at situasjonen er verre enn noen gang, da trusselen om Covid-19 kommer i tillegg til manglende arbeid og økonomisk nedgangstider. Dette gjelder også syrere som har flyktet til andre land i regionen.

Internasjonale organisasjoner ber globale ledere om å øke den økonomiske støtten, slik at syrere ikke bare kan overleve, men også bidra til å bygge opp igjen livene sine på en trygg og verdig måte. Vi ber også FNs sikkerhetsråd om å fornye Syrias «cross-border resolution» for Nordvest-Syria for de neste 12 månedene. Vi trenger tilgang for å kunne sikre at sårbare mennesker får den støtten de har behov for.

Følgende organisasjoner har signert:
  • Flyktninghjelpen/Norwegian Refugee Council (NRC) 
  • Oxfam 
  • Humanity & Inclusion
  • CARE International
  • World Vision International
  • International Rescue Committee
  • Mercy Corps
For mer informasjon, kontakt oss på:

Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, eller media@nrc.no