1 av 10 av verdens internt fordrevne lever i Den demokratiske republikken Kongo

Publisert 05. mai 2020
I fjor ble nærmere 1,7 millioner mennesker tvunget på flukt fra vold i DR Kongo. Landet topper årets liste over flest mennesker på flukt i eget hjemland i Afrika, og ligger på andreplass etter Syria globalt.

Av verdens 50 millioner mennesker på flukt i eget hjemland, bor totalt fem millioner av dem i DR Kongo, i følge den globale rapporten om internflukt fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

Konflikt og vold fortsetter å fordrive titusener av kongolesere fra deres hjem i provinsene Ituri og Nord- og Sør-Kivu øst i landet. Her herjer angrep fra væpnede grupper, sekteriske spenninger og militære operasjoner. Bare den siste måneden har omlag 200,000 mennesker blitt tvunget på flukt fra sine hjem i Ituri-provinsen alene.

– Opptrappingen av væpnede sammenstøt midt i koronapandemien kommer til å ende i fullstendig kaos for DR Kongo. Under et verdensomfattende virusutbrudd trenger kongoleserne fred og stabilitet, ikke mer vold og konflikt, sier Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo, Maureen Philippon.

Sult fører også til en forverring av den humanitære krisen i DR Kongo og landet er nå regnet for å ha den nest største sultkrisen i verden etter Jemen. Antallet mennesker som lider av matmangel har mer enn doblet seg i løpet av de tre siste årene og totalt er nå 15 millioner mennesker rammet. I tillegg er omlag 3 millioner barn akutt underernært.

– Familier som blir brutalt tvunget på flukt mister også muligheten til å høste inn maten som de har dyrket. Uten noe levebrød, blir det en daglig kamp for å finne mat til familien, sier Philippon.

Omlag 16 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp i DR Kongo i dag. Hjelpearbeidet i landet er kraftig underfinansiert og uten mer internasjonale midler for å møte de stadig voksende behovene kommer krisen bare til å forverre seg.  

Til redaksjonene:

Fakta:

  • I fjor tvang sekteriske spenninger i Ituri 453,000 nye mennesker på flukt fra sine hjem.
  • I Nord-Kivu førte sammenstøt mellom væpnede grupper og landets sikkerhetsstyrker til 520,000 nye fordrivelser i fjor.
  • Opptrappingen av konflikten mellom væpnede grupper og sekteriske grupper i Sør-Kivu førte til 401,000 nye fordrivelser i fjor.
  • 46 prosent av alle barn under 5 år er kronisk underernært.

For mer informasjon eller et intervju, ta kontakt med:

  • Regional medierådgiver Tom Peyre-Costa: peyrecosta@nrc.no, +33 6 58 51 83 91, Skype: tom.peyre-costa
  • Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, eller media@nrc.no