
Av verdens 50 millioner mennesker på flukt i eget hjemland, bor totalt fem millioner av dem i DR Kongo, i følge den globale rapporten om internflukt fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC).
Konflikt og vold fortsetter å fordrive titusener av kongolesere fra deres hjem i provinsene Ituri og Nord- og Sør-Kivu øst i landet. Her herjer angrep fra væpnede grupper, sekteriske spenninger og militære operasjoner. Bare den siste måneden har omlag 200,000 mennesker blitt tvunget på flukt fra sine hjem i Ituri-provinsen alene.
– Opptrappingen av væpnede sammenstøt midt i koronapandemien kommer til å ende i fullstendig kaos for DR Kongo. Under et verdensomfattende virusutbrudd trenger kongoleserne fred og stabilitet, ikke mer vold og konflikt, sier Flyktninghjelpens landdirektør i DR Kongo, Maureen Philippon.
Sult fører også til en forverring av den humanitære krisen i DR Kongo og landet er nå regnet for å ha den nest største sultkrisen i verden etter Jemen. Antallet mennesker som lider av matmangel har mer enn doblet seg i løpet av de tre siste årene og totalt er nå 15 millioner mennesker rammet. I tillegg er omlag 3 millioner barn akutt underernært.
– Familier som blir brutalt tvunget på flukt mister også muligheten til å høste inn maten som de har dyrket. Uten noe levebrød, blir det en daglig kamp for å finne mat til familien, sier Philippon.
Omlag 16 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp i DR Kongo i dag. Hjelpearbeidet i landet er kraftig underfinansiert og uten mer internasjonale midler for å møte de stadig voksende behovene kommer krisen bare til å forverre seg.
Fakta:
- I fjor tvang sekteriske spenninger i Ituri 453,000 nye mennesker på flukt fra sine hjem.
- I Nord-Kivu førte sammenstøt mellom væpnede grupper og landets sikkerhetsstyrker til 520,000 nye fordrivelser i fjor.
- Opptrappingen av konflikten mellom væpnede grupper og sekteriske grupper i Sør-Kivu førte til 401,000 nye fordrivelser i fjor.
- 46 prosent av alle barn under 5 år er kronisk underernært.
For mer informasjon eller et intervju, ta kontakt med:
- Regional medierådgiver Tom Peyre-Costa: peyrecosta@nrc.no, +33 6 58 51 83 91, Skype: tom.peyre-costa
- Flyktninghjelpens medietelefon: +47 905 62 329, eller media@nrc.no