Den sentralafrikanske republikk har kun tre respiratorer tilgjengelig for koronabehandling

Publisert 31. mar 2020
Landet med fem millioner innbyggere har totalt tre respiratorer tilgjengelig for å behandle koronasmittede pasienter. Flyktninghjelpen ber i dag om internasjonal støtte for å hjelpe landet som ikke er i stand til å respondere på krisen selv.

– Covid-19 kan potensielt spre seg lynraskt i Den sentralafrikanske republikk dersom landet ikke får den støtten de trenger for å beskytte sine innbyggere mot viruset. Tre respiratorer fordelt på landets innbyggere på fem millioner mennesker kan føre til katastrofe, advarer Flyktninghjelpens landdirektør David Manan.

Mens vestlige land, inkludert Norge, jobber på spreng for å sikre nok respiratorer og utstyr for å takle pandemien, sliter mange av verdens fattigste og konfliktpregede land grunnet ødelagt eller ikke-eksisterende helseinfrastruktur.

– Det gir perspektiv når vi ser at rike nasjoner får panikk over at tusenvis av respiratorer ikke er nok. Fattigere land som Den sentralafrikanske republikk har ikke sjans til å takle koronavirusutbruddet uten internasjonal støtte, sier Manan.  

Så langt er seks tilfeller av koronasmitte bekreftet i Den sentralafrikanske republikk, men det vil trolig bli store mørketall grunnet mangelen på testing.

Mens 70 prosent av helsehjelpen kommer fra hjelpeorganisasjoner, har 2,2 millioner mennesker allerede behov for medisinsk hjelp i Den sentralafrikanske republikk. I tillegg er nærmere 700.000 mennesker drevet på flukt fra hjemmene sine. Halvparten av disse bor i overbefolkede leirer uten tilstrekkelig tilgang til rent vann eller sanitær- og hygienefasiliteter.

Det er nå svært viktig at hjelpearbeidere og nødhjelp får fortsette å komme inn til landet slik at kritiske humanitære operasjoner kan fortsette.