Foto: UNOCHA

Et nytt Sudan går korona i møte uten verdens støtte

Publisert 26. mar 2020
Sudans nye regjering og hjelpeorganisasjoner er klare for å gjenoppbygge landet, men internasjonal støtte må til for å starte det viktige arbeidet.

– I Sudan forsvinner nå en historisk mulighet i skyggen av koronapandemien. Den nye regjeringen viser at de er villige til å møte folkets behov og gjenoppbygge landet. Men dersom den internasjonale støtten fortsetter å utebli, vil man gå glipp av en stor mulighet til å bygge videre på de positive forandringene som har skjedd. I tillegg trengs internasjonal støtte for å forebygge smitte blant sårbare grupper i denne pågående krisen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

De første tilfellene av koronasmitte er bekreftet i Sudan, og tallet på smittede er ventet å stige kraftig de kommende ukene, slik det også vil i andre land som har begrensede ressurser til å begrense smitten.

Etter mer enn 30 år med et undertrykkende regime har Sudan nå startet på en ny vei i retning mer fred og større respekt for menneskerettigheter. Fjorårets revolusjon som ble ledet an av sivile sudanere førte fram til en overgangsregjering som har vist at de er villige til å sette folket i Sudan i førersetet.

Flyktninghjelpen var en av 13 organisasjoner som i 2009 ble kastet ut av Sudan av regimet til tidligere president Omar al Bashir. Den nye regjeringen i Khartoum har invitert oss tilbake til landet.

Det nye lederskapet strever med en arv som inneholder dårlig styresett, finansielle begrensinger og en dyp økonomisk krise. Konflikt og økonomisk krise har ført ni millioner sudanere inn i en livssituasjon der de i 2020 er avhengige av humanitær hjelp. 1,9 millioner av disse har flyktet fra sine hjem. I tillegg er Sudan vertsland for over en million flyktninger fra nabolandene Sør-Sudan, Eritrea og Etiopia.

Humanitære organisasjoner er klare for å skalere opp sitt arbeid i Sudan, men det er urovekkende lite pengestøtte å hente. I 2020 ble det bedt om 13,7 milliarder kroner til hjelpearbeid i Sudan, noe som er mest av alle land i verden. Men bare 13 prosent av summen er dekket.

I tillegg til at stor pengemangel hindrer en eventuell framgang, så har Sudan blitt værende på USAs liste over land som sponser terror. Denne statusen forverrer den pågående koronakrisen, og gjør det enda vanskeligere å få inn pengene som trengs til forebygging av viruset.

Når koronaviruset sprer om seg i Sudan og kommer på toppen av sanksjonene og den økonomiske krisen, vil dette gjøre situasjonen enda verre for folk i flyktningleirer, slummer og fattige områder.

– Sudans revolusjon ble startet av vanlige folk som klaget på brødmangel. I dag står folk timevis i kø under en stekende sol for å få kjøpt brød. Om det sudanske folk ikke opplever at situasjonen bli bedre, kan overgangsregjeringen ende opp med å feile, og landet kan ende opp i et nytt kaos. Verden vil da angre på at vi ikke gjorde noe når man fortsatt hadde sjansen, advarer Egeland.

For mer informasjon eller intervju, ta gjerne kontakt på +47 905 62 329 eller epost: media@nrc.no