Newly arrived Ethiopian refugees at the Um Raquba camp in eastern Sudan. Over 4,000 people are now living in this camp with little food, water, medicine or a place to sleep.

Photo credit: Will Carter/NRC
Forholdene for de nyankomne flyktningene i Um Raquba-leiren øst i Sudan er alarmerende. Over 4000 mennesker bor nå i denne leiren og mange mangler tak over hodet. Foto: Will Carter/Flyktninghjelpen

Alarmerende forhold for etiopiske flyktninger i Sudan

Publisert 20. nov 2020
Gravide kvinner, svært syke og eldre er blant tusenvis av flyktninger som daglig krysser grensen fra Etiopia til Sudan. Flyktningene har akutt behov for nødhjelp.

– Folk sover ute under åpen himmel. De har ingen telt, bare tepper. De har litt mat, som grøt og vann, men det er ingen toaletter, ingen dusjer og ingen helsetjenester tilgjengelig. Mange familier ankommer kun med de klærne de står og går i, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Sudan, Will Carter.

Flyktninghjelpen jobber i leiren Um Raquba øst i Sudan, der opptil 5000 mennesker daglig krysser grensen fra Etiopia. Ifølge FN har over 30.000 mennesker hittil flyktet fra Etiopia til Sudan etter at kamper brøt ut i Tigray-regionen tidligere i november.

– Det er gravide kvinner i leiren, mennesker med diabetes som nå er uten insulin, mennesker med HIV/AIDS som står uten medisinsk behandling, og barn som ankommer uten sine foreldre, sier Carter.

Enkelte av flyktningene er blitt såret i konflikten og flere er tydelig preget etter å ha blitt vitne til drap i hjemlandet.

– Noen er såret og blir tatt hånd om ved grensen. Flyktninger forteller oss at de er bekymret for slektninger i Tigray. Andre forteller fryktelige historier om hvordan de er blitt vitne til at mennesker er blitt drept, noe som har tvunget mange på flukt, sier Carter.

Flyktninghjelpen er en av få humanitære organisasjoner som jobber med myndighetene i Sudan for å sikre at de etiopiske flyktningene får nødhjelp. I løpet av de neste dagene vil Flyktninghjelpen dele ut kontanter til flyktningene, slik at de kan få kjøpt det de trenger på de lokale markedene, og dekket sine mest prekære behov.

– De humanitære behovene vi er vitne til på bakken er enorme, samtidig som det allerede er mangel på støtte til hjelpearbeidet i Sudan, sier Carter.

Flyktninghjelpen ber giverland om å bistå med mer støtte til Sudan i det store arbeidet med å beskytte og hjelpe det økende antallet flyktninger.