Flyktninger, asylsøkere og migranter bærer med seg eiendelene sine mens de flykter fra brannen i Moria-leiren, på øya Lesvos i Hellas, 9. september 2020. Foto: Elias Marcou/REUTERS/NTB Scanpix

Moria-leiren på Lesvos brant ned til grunnen

Publisert 10. sep 2020|Oppdatert 14. sep 2020
Flyktning- og migrantleiren Moria på den greske øya Lesvos har brent ned til grunnen. Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, NORCAP, har sendt eksperter på husly og leirdrift for å bistå i hjelpearbeidet.

Brannen i Hellas’ største flyktning- og migrantleir startet om natten 8. september, mens de fleste av innbyggerne lå og sov. Leiren er nå et katastrofeområde. Flere tusen mennesker flykter, og den greske regjeringen har erklært unntakstilstand på øya.

– Leiren i Moria er fullstendig nedbrent, og brannmenn jobber fortsatt med å slukke branner i deler av leiren, sier NORCAPs Patric Mansour, som inntil nylig jobbet med leirdrift i Hellas.

– Alle tjenester og fasiliteter som vi har bygd opp i leiren, er borte. Tusenvis har flyktet fra leiren og oppholder seg nå på gatene. De har ingen steder å gjøre av seg, sier han

NORCAP, Flyktninghjelpens beredskapsstyrke som tilbyr eksperter over hele verden, har sendt eksperter på husly og leirdrift til Lesvos for å bistå i hjelpearbeidet.

– Moria har vært en tikkende bombe i lang tid

Flyktninghjelpen har advart om forholdene i den overfylte leiren i flere år. Brannen er en konsekvens av at Europa ikke tar ansvar ved å støtte Hellas i å flytte folk fra Lesvos.

– Det som nå har skjedd er katastrofalt og tragisk, sier Benedicte Giæver, som er leder for NORCAP.

– Moria har vært en tikkende bombe i lang tid, med desperate mennesker i en overfylt leir med begrensede tjenester og fasiliteter. Hellas har forsøkt å avhjelpe situasjonen ved å flytte folk til fastlandet. Men det har hele tiden kommet nye flyktninger og migranter til øya samtidig som europeiske land i liten grad har vært villige til å dele på ansvaret og ta imot mennesker fra Lesvos. Dette har ført til den situasjonen vi har i dag, sier Giæver.

Omfanget av ødeleggelsen er ennå ikke avklart, men det vi vet er at innbyggerne i leiren ikke har noe sted å søke ly i natt.

Saken ble oppdatert 14 september 2020.