Titusener av hjemløse går en tøff vinter i møte etter eksplosjonene i Beirut

Publisert 31. aug. 2020
Uten mer støtte til nødhjelpsarbeidet risikerer titusener av hjemløse å bo utendørs når vinterkulda setter inn i Libanon. Etter eksplosjonene i landets hovedstad Beirut fjerde august, er mange sårbare mennesker etterlatt hjemløse.

Rundt 200 000 hjem ble ødelagt, inkludert 3 000 som ble svært ødelagt eller totalskadd under eksplosjonene, ifølge FN. Bare de neste tre månedene alene er det beregnet at arbeidet for å gi tilstrekkelig husly vil koste 84,6 millioner dollar. Så langt er det kun kommet inn 1,9 millioner dollar eller 2,3 prosent av appellen.

– En måned etter at 300 000 mennesker ble hjemløse har tusenvis av familier fremdeles ikke fått den hjelpen de sårt trenger. Med det kalde været rundt hjørnet er vi ekstremt bekymret for at de kommer til å møte enda tøffere forhold enn de allerede står overfor nå, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Libanon, Carlo Gherardi.

Vinteren er ikke bare en trussel for de nye hjemløse i Beirut. Selv før eksplosjonene levde mange fattige libanesere og flyktninger over hele landet under svært dårlige forhold. De siste vintrene har flere flyktninger mistet livet på grunn av kulde.

Flyktninghjelpen jobber i Beirut for å reparere ødelagte hjem og gi bistand til berørte familier, men omfanget av ødeleggelsen betyr at de som er verst rammet, risikerer å ikke ha noe trygt sted å leve i den nærmeste fremtid. I Karantina - et av de vest berørte nabolagene der Flyktninghjelpen jobber - er flesteparten av innbyggerne ekstremt fattige libanesere, flyktninger og arbeidsinnvandrere som slet med å få endene til å møtes allerede før eksplosjonene.

– Vi vet med sikkerhet at titusenvis av hjem ikke kan repareres i tide før vinteren, med mindre det kommer ekstra finansiering fra det internasjonale samfunnet veldig raskt. Vi er i et kappløp mot tiden for å prøve å bistå alle berørte, sier Gherardi.

Eksplosjonene fjerde august rammet et land som fra før er sterkt preget av en dyp økonomisk og politisk krise. Mange flyktninger i landet opplever trusler, inkludert å bli kastet ut av bopel på grunn av manglende evne til å betale husleie. I tillegg er Libanon rammet av rekordhøye antall Covid-19 tilfeller som har belastet landets helsetjenester betydelig.