Ny Somalia-tørke kan drive rekordmange på flukt

Publisert 21. apr. 2021
Tørke rammer igjen deler av Somalia der titusenvis av mennesker nå står uten vann og inntektskilder.

– Tørken minsker tilgjengelighet på vann og beiteområder for hver dag som går og tvinger mennesker til å forlate sine hjem og dyr. Vi frykter at kombinasjonen av tørke og konflikt kan føre til et rekordhøyt antall mennesker på flukt i år, sier Mohamed Abdi, landdirektør for Flyktninghjelpen i Somalia.

Ifølge tall fra Flyktninghjelpen og FN ble over en million mennesker fordrevet på grunn av oversvømmelser, konflikter og tørke i Somalia i fjor. Dette er det høyeste antallet registrert siden 2017. I løpet av første kvartal i år er 112,000 mennesker drevet på flukt, allerede før den verste tørkeperioden har startet.

– Våre ansatte på bakken rapporterer at over 50 distrikter i Somalia er rammet av moderat til alvorlig tørke og det er forventet at det vil forverre seg ytterligere, sier Abdi.

Somalia rammes ofte av en kombinasjon av flom og tørke i forskjellige deler av landet.

– Paradoksalt nok var oversvømmelser hovedårsaken til det høye antallet fordrivelser i fjor. Det har kommet noe regn i deler av landet i løpet av de siste dagene og vi jobber med både flom- og tørkeberedskap. Vi må forberede oss på alle typer klimasjokk, sier Abdi.

FN og hjelpeorganisasjoner har i årets nødhjelpsappell beregnet at det trengs over 1 milliard dollar for å bistå fire millioner somaliere i nød. Kombinasjonen av konflikt, flom, tørke og de økonomiske konsekvensene av Covid-19-pandemien har ført til store lidelser. Hittil i år har giverland bidratt med kun 13 prosent av det som trengs for å møte nødhjelpsbehovene i landet.

– Støtten vi har mottatt er langt fra nok til å sikre en befolkning som kjemper mot tørke og flere andre pågående kriser. Det internasjonale samfunnet må ikke snu ryggen til Somalia i en svært kritisk tid. Nå må vi gå sammen om å gjøre alt vi kan for å unngå en ny spiral av lidelser for en allerede hardt rammet befolkning, sier Abdi.