Hundreds of displaced families from Kunduz, Takhar, Badakhshan and Balkh Provinces have arrived in Kabul following an escalation of fighting across the north. Photo: Enayatullah Azad / NRC
Hundrevis av fordrevne søker seg til Kabul for sikkerhet. Foto: Enayatullah Azad / Flyktninghjelpen

Afghanistan på randen av stor humanitær krise

Publisert 13. aug 2021
Den raskt eskalerende konflikten i Afghanistan har ført til økte lidelser og behov for nødhjelp. Rundt 390.000 mennesker er drevet på flukt innad i landet hittil i år, ifølge FN, og stadig flere flykter i frykt.

–Vi forbereder oss på en stor humanitær krise over hele landet. Mange familier har flyktet til Kabul i frykt i løpet av de siste dagene. Leirene er overfylt, og barn sover ute uten tak over hodet. Familier kjemper om mat, sier Tracey Van Heerden, Flyktninghjelpens fungerende landdirektør i Afghanistan.

Zagra Omari flyktet fra Kunduz til Kabul med sine seks barn:

–Når jeg så mennesker legge på flukt tok jeg barna mine og dro. Jeg hadde ikke en gang mulighet til å ta med melk til min 10 måneder gamle datter. Vi tok en buss mot Kabul der setene var fjernet slik at en kunne stappe inn så mange mennesker som mulig. Den var full av redde menn, kvinner og barn, forteller hun til Flyktninghjelpens ansatte.

Kampene har også gjort det stadig vanskeligere og farligere for hjelpeorganisasjoner å hjelpe mennesker i nød. 

–80 prosent av våre prosjekter er rammet av den pågående konflikten og dette påvirker vår mulighet til å levere kritisk nødhjelp til 900.000 afghanere. Men vi vil bli værende og fortsette arbeidet. Afghanistan er et av verdens farligste land å jobbe i, men det er viktigere enn noensinne at hjelpeorganisasjoner kan nå ut til mennesker i nød når konflikten nå eskalerer, sier Van Heerden.

Flyktninghjelpens ansatte på bakken jobber på spreng, men den voldsomt raske eskaleringen i kampene har kommet overraskende på alle. Sivile, inkludert Flyktninghjelpens ansatte har måttet gå i dekning mens konflikten har eskalert rundt dem, og mange har flyktet til tryggere områder så snart det har latt seg gjøre. Flyktninghjelpen jobber i rundt halvparten av provinssentrene og en rekke distrikter som har blitt tatt over av Taliban siden mai. Flere steder er det også pågående kamper.

–Partene i konflikten må beskytte sivile, inkludert hjelpearbeidere, og sivil infrastruktur, slik som skoler og sykehus, i tråd med sine forpliktelser, sier Van Heerden.

Fakta:

  • Rundt 390.000 mennesker har blitt fordrevet i Afghanistan hittil i år. Totalt er det mer enn 3,5 millioner internt fordrevne i landet.
  • Over 1000 mennesker er drept eller såret i angrep bare i provinsene Hilmand, Kandahar og Hirat i løpet av den siste måneden.
  • Kamper over hele landet har krevd 40.000 menneskeliv siden 2009.
  • FN har bedt om 1,3 milliarder dollar for å hjelpe mennesker i nød, men hittil er bare 38 prosent av appellen finansiert.

Til redaksjonen:

  • Vi har talspersoner i Kabul tilgjengelig for intervju.
  • Bilder, historier og sitater fra nylig fordrevne familier er tilgjengelig for nedlasting her.