Konflikten i Al Huaydah tvang Ridha Saleh og familien hennes til å flykte til Lahj hvor mange andre familier har flyktet til. Ridha sliter med å skaffe nok mat til familien fordi prisene på mat har blitt høye. Foto: Mahmoud Al-Filastini/Flyktninghjelpen

Skyhøy inflasjon tvinger familier i Jemen til å kutte ned på antallet måltider

Publisert 07. des 2021
Den skyhøye inflasjonen i Jemen tvinger allerede sårbare familier til å kutte ned på antallet måltider og fører til økt sult.

En spørreundersøkelse gjennomført av Flyktninghjelpen sør i Jemen fant at nesten én av to allerede sårbare familier nylig har kuttet ned på antallet daglige måltider fordi de ikke lenger har råd til mat.

I tillegg til å kutte ned på antallet måltider, sier 99 prosent av deltakerne i spørreundersøkelsen at de ikke lenger har råd til å enkelte produkter, som for eksempel rødt kjøtt, kylling, frukt, melk eller ris på grunn av de økende kostnadene.

– Millioner av Jemens mest sårbare familier er nå fanget i denne fortvilte situasjonen som er et resultat av den pågående konflikten i landet, sier Flyktninghjelpens landsdirektør i Yemen, Erin Hutchinson.

–Barn har gått sultne til sengs og nå har de enda mindre mat enn det lille de hadde fra før. Nødhjelpen må trappes opp umiddelbart. I tillegg må regjeringer, givere og internasjonale finansinstitusjoner sikre en økonomisk redningspakke for å avverge hungersnød, sier Hutchinson.

Deltagerne i spørreundersøkelsen fortalte Flyktninghjelpen at transportkostnadene deres doblet seg i 2021. Mer enn 60 prosent har sluttet å kjøpe propangass til matlaging og er tvunget til å bruke ved. Prisen på mel har økt drastisk, og fortsetter å øke.

– Vi har ikke nok mat. Noen ganger gir vi mat til barna våre mens vi selv legger oss sultne. En forelder kan tåle sult, men et barn kan ikke det, sier Ridha Saleh (35), en av personene som deltok i Flyktninghjelpens spørreundersøkelse.

– Vi fortelle barna våre at vi er mette, men vi er ikke det. Så lenge de har nok mat er vi lykkelige, legger hun til.

For seks år siden var kursen 215 jemenittiske rial (YER) for én amerikanske dollar (USD). I begynnelsen av desember 2021 kostet det 1700 YER for 1 USD.

 

Hovedfunn fra undersøkelsen:

 • Flyktninghjelpen kontaktet 760 mennesker fra de fire utvalgte distriktene Al Silw, Mukha, Al Shamaytein og Tuban. Spørreundersøkelsen ble gjennomført på telefon i begynnelsen av november.
 • 97 % sier at de ble påvirket av økningen i matvareprisene.
 • 46 % sier at de nylig reduserte det daglige antall måltider.
 • 99 % av dem nevnte at det er noen produkter de ikke har råd til lenger som for eksempel kjøtt, kylling, frukt, melk og ris.
 • 63 % av deltakere sier de må bruke ved i stedet for propan for å lage mat siden det er rimeligere. Prisen på propan har økt kraftig.
 • 70 % av leietakerne i undersøkelsen sier at leien har økt med rundt YER 30.000 i år.
 • I gjennomsnitt får deltakerne i undersøkelsen 7 timer strøm om dagen.

 

Til redaksjonen:

 • Flyktninghjelpen har talspersoner i Jemen og regionen som er tilgjengelig for intervjuer.
 • Bilder og B-roll er tilgjengelig til fri bruk.

 

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:

 • Jasmin Lavoie, Flyktninghjelpens talsperson i Jemen. E-post: lavoie@nrc.no, Tel: +967 73 600 3397 / Whatsapp: + 1514 632 2805
 • Karl Schembri, regional medierådgiver i Nairobi. E-post: karl.schembri@nrc.no, Tel: +254 741 664 562
 • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: Tel: +4790562329, E-mail: media@nrc.no