Haji Hassa, en jesidi bonde i landsbyen Kuri Jami i Sinjar, viser hvordan tørken har ødelagt tomatproduksjonen på gården. Foto: Fared Baram/Flyktninghjelpen

Tørke rammer bønder i Irak hardt

Publisert 16. des 2021
Én av to familier i tørkerammede områder av Irak trenger støtte til mat, og én av fem har ikke tilstrekkelig mat til alle i familien, viser en undersøkelse gjennomført av Flyktninghjelpen.

Mange familier har fått avlinger ødelagt og har mistet buskapen sin og inntekter som et resultat av tørken som har rammet Irak i år. Bønder og internt fordrevne er blant dem som er hardest rammet av tørken.

Flyktninghjelpens spørreundersøkelse som inkluderte 2800 husholdninger i de tørkerammede områdene av landet, viser at 37 prosent av husholdningene har mistet kveg, sauer eller geiter i løpet av de siste seks månedene, hovedsakelig som et resultat av mangel på vann og mat, eller på grunn av sykdom. Fire av ti hvetebønder har fått redusert avlingene sine med over 90 prosent.

– Familier forteller oss at de har måttet låne penger for å skaffe mat, som et resultat av økte priser og av at sparepengene alt er brukt opp. De forteller at deres eneste inntektsgrunnlag smuldrer opp foran øynene på dem. Jordbruksområdene deres tørker ut og det er ingenting de kan gjøre for å avverge det. Dette er alt sammen et resultat av vannkrisen i landet, sier Maithree Abeyrathna, Flyktninghjelpens programdirektør i Irak.

Tørke, økte temperaturer og stadig mindre regn over de siste årene reflekterer den trusselen klimaendringer utgjør for landet.

–Våre avlinger er redusert på grunn av tørke og våre landbruksområder mister sin verdi dag for dag, og ingen ser ut til å bry seg om hva bøndene står overfor. Vi pleide å kunne produsere 20 tonn hver sesong, nå er vi nede i ti til elleve tonn, sier Osama, en 27 år gammel bonde fra Hawija.

Tørken og vannkrisen har tvunget mennesker til å forlate hjemmene sine. Én av 15 husholdninger som ble spurt, fortalte at minst ett familiemedlem hadde migrert bare i løpet av den siste måneden.

Utsiktene for 2022 er bekymringsverdige, og det er ventet at vannmangelen og tørken kommer til å fortsette å ødelegge avlingene neste sesong.

– Det trengs solide planer for hvordan man skal sikre vannforsyningene for hardt rammede områder slik at en kan avverge fremtidige kriser, og disse planene må bygge på informasjon fra bøndene selv, sier Abeyrathna.

Flyktninghjelpen ber om økt internasjonal støtte for bøndene som er rammet av krisen, og til å sikre vanningssystemer og såkorn som tåler en høyere grad av tørke, slik at en kan avverge fremtidige tap av avlinger.

Fakta:

  • Flyktninghjelpen intervjuet 2.806 husholdninger i Anbar, Basra, Duhok, Kirkuk, Ninewa, Salah Al-Din og Thi Qar.
  • 300 internflyktninger og 1.500 mennesker som hadde returnert til sine hjemområder, var blant respondentene.  
  • Undersøkelsen viser at én av to familier i tørkerammede områder av Irak trenger støtte til mat, og én av fem har ikke tilstrekkelig mat til alle i familien.
  • Fire av ti hvetebønder har fått redusert avlingene sine med over 90 prosent.
  • 37 prosent av husholdningene har mistet kveg, sauer eller geiter i løpet av de siste seks månedene.
  • Én av 15 husholdninger som ble spurt, fortalte at minst ett familiemedlem hadde migrert bare i løpet av den siste måneden.

Til redaksjonen:

Pressekontakter:

Ahmed Bayram, Regional medierådgiver i Midtøsten: Email: ahmed.bayram@nrc.no, Telefon: +962 7 9016 0147

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: Email: media@nrc.no, Telefon: +4790562329 (ikke sms)