Photo: NRC/Helal Agrajattra

Uttalelse fra generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland om storbrannen i Cox’s Bazar flyktningleir

Publisert 23. mar 2021
En omfattende storbrann brøt ut 22. mars i flyktningleiren Cox’s Bazar, som huser Rohingya-flyktninger.

Brannvesenet meldte at piggtrådgjerdet, som er satt opp av regjeringen i Bangladesh, begrenset flyktningenes mulighet til å unnslippe brannen. I tillegg forsinket det brann- og redningsoperasjonene. Større brannslukningsbiler fikk ikke tilgang til det ødelagte området, kjent som Leir 9, fordi piggtrådgjerder og sementblokker forhindret tilgangen fra hovedveien.

Uttalelse fra Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen om brannen i Cox’s Bazar flyktningleir:

– Våre team på bakken i Cox’s Bazar sier at de aldri tidligere har vært vitne til en brann av samme omfang og intensitet. Titusenvis av Rohingya-flyktninger mistet sine hjem og eiendeler over natten. Denne tragiske hendelsen kunne vært mindre katastrofal hvis ikke piggtrådgjerdene hadde vært satt opp rundt leirene.

– Flyktninghjelpens ansatte har hørt forferdelige historier fra flyktningene om deres kamp for å komme seg gjennom gjerdene for å redde familiene sine, unnslippe flammene og komme seg i sikkerhet. Vi oppfordrer myndighetene i Bangladesh til å revurdere beslutningen om piggtrådgjerder i disse leirene, stoppe bygging av nye gjerder og finne et tryggere og mer humant alternativ.