Photo: Inmanuel Chayan Biswas/Flyktninghjelpen

Hjelpeoperasjonen er i gang etter storbrannen i Cox's Bazar

Publisert 23. mar. 2021
Etter at brann herjet gjennom store deler av den enorme flyktningleiren i Cox's Bazar, er hjelpearbeidet i gang. Flyktninghjelpen er til stede og bidrar med nødvendig assistanse, til de tusenvis av familiene som nå er hjemløse og i nød.

Vi trenger din støtte – nå »

22 mars, omtrent kl. 15.20 brøt en enorm brann ut i verdens største flyktningleir Cox's Bazar, i Bangladesh. Leiren er hjem til over 600.000 mennesker, for det meste Rohingya-flyktninger fra nabolandet Myanmar.

Tusenvis har blitt hjemløse eller skadet

Ifølge FNs tall er det pr tirsdag 23. mars, bekreftet at 15 flyktninger dessverre har mistet livet i brannen. Mer enn 560 er skadet og omtrent 400 mennesker er fortsatt savnet.

Brannen berørte fem deler av det voldsomme Cox's Bazar-komplekset. Det er anslått at minst 10.000 boliger har blitt helt eller delvis ødelagt av brannen, ifølge FN. Sykehus, helsesentre, distribusjonspunkter og andre fasiliteter har også blitt ødelagt.

– Vårt team på bakken i Cox's Bazar sier størrelsen, intensiteten og ødeleggelsene er ulikt noe man har sett tidligere. Titusenvis av Rohingya-flyktninger har mistet hjem og alt de eide, over natten, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Rammede familier har søkt tilflukt i naboleire, hvor det rapporteres om at de for det meste sover ute.

Statlige responstjenester, inkludert brannvesen, samt redningsmannskap og bistandsorganisasjoner responderte raskt. Man fikk kontroll på brannen på kun fire timer. Myndighetene har ikke ennå fastslått årsaken til brannen. Uoffisielle rapporter peker mot at brannen kan ha startet etter en eksplosjon i en gassflaske.

Slik bistår Flyktninghjelpen hjelpearbeidet

Ansatte fra Flyktninghjelpen og frivillige, gjennomførte en rask vurdering av situasjonen gjennom natten 22. mars og morgenen 23.

– Flammene har ødelagt så mye, men det kunne ha vært veldig mye verre, uten tusenvis av frivillige Rohingyaer, sier leder av Flyktninghjelpens arbeid i Bangladesh, Jamie Munn.

Flyktninghjelpens ansatte og frivillige støtter nå hjelpearbeidet med å:

  • Etablere informasjonsstasjoner i rammede områder
  • Gjør om Flyktninghjelpens opplæringssentre til midlertidige bosteder, med førstehjelpsutstyr, madrasser, tepper, sanitærutstyr og matforsyninger
  • Distribuere mat og vann
  • Psykososial hjelp til rammede

Vi trenger din støtte.

Gi nå »

Alle midler som samles inn vil gå til å hjelpe de rammede, og ingen beløp er for små.