65 år gamle Abdullah Hasan Al-Shara’ai peker på de store skadene på hjemmet sitt i byen Taiz. – Huset og alt vi eide innvendig er ødelagt. Jeg har mistet alt og nå lever jeg på et hotell, sier Abdullah. Foto: Khalid Al-Banna/Flyktninghjelpen

Seks år med konflikt i Jemen: Nærmere 700.000 mennesker vil bli tvunget på flukt i år

Publisert 23. mar 2021|Endret 22. mar 2021
Mens verdens verste humanitære krise går inn i sitt syvende år, viser prognoser at ytterligere 672.000 mennesker vil bli fordrevet i løpet av 2021 dersom volden fortsetter på det nåværende nivået, ifølge FN.

– Jemenittene har i seks år levd med tomme løfter fra verdens ledere som mange selv er med på å støtte krigføringen. Det haster å få på plass tiltak som kan stanse den brutale nedtellingen mot en menneskeskapt hungersnød, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. – Jemen trenger tre ting for å snu dette marerittet: en våpenhvile som kan sette en stopper for sulten, dobling av støtten til hjelpearbeidet og gjenopptakelse av fredsforhandlingene.

Seks år med krig har hatt en knusende innvirkning på landets sivilbefolkning, økonomi og utvikling som er satt tilbake med 21 år. Hvis konflikten får lov til å fortsette, kan jemenitter som allerede står overfor en humanitær krise av ekstreme proporsjoner bare forvente at deres situasjon vil ytterligere forverres.

Mens landet går inn i sitt syvende år med krig, advarer Flyktninghjelpen om økt usikkerhet i områdene Marib, Hodeida, Taiz og Hajjah. Vold og angrep på hjem, sykehus og skoler har ført til nye fordrivelser og store sivile tap.

– Før krigen nøt vi et behagelig liv og spiste tre måltider om dagen, men hvordan kunne jeg ha blitt værende når det ble skutt kuler over hodene våre hele tiden? Hjemmet vårt er en frontlinje, forteller Ali Ali Ayyash, en fordrevet far fra den viktige havnebyen Hodeida.

Innen 2019 hadde konflikten drept nesten en kvart million mennesker, enten som et direkte resultat av krigføringen, eller indirekte på grunn av utilstrekkelig matforsyninger, helsetjenester og infrastruktur, ifølge en uavhengig analyse. Bare i 2020 ble anslagsvis 2.087 sivile drept eller skadet. 

– Da jeg besøkte Jemen tidligere denne måneden, ble jeg sjokkert over hvor umenneskelig situasjonen hadde blitt etter seks lange år med krig. Denne konflikten er kilden til endeløs lidelse for jemenittene og den må stoppes, sier Egeland.